Nova atrakcija: Kakav ludi kamen postoji kod Banovića?

Radiosarajevo.ba
Nova atrakcija: Kakav ludi kamen postoji kod Banovića?
Foto: BHRT / Ludi kamen

U Etno avliji Mačkovac u Banovićima, svojevrsnom muzeju na otvorenom, mladima posebnu pažnju privlači i nova atrakcija – Ludi kamen.

"Mladi sve više odlučuju stati na ovaj Ludi kamen u etno avliji Mačkovac i tako se zavjetovati na vječnu ljubav. Kamen težak oko 40 tona na kojem je napravljena drvena kućica i koji je povezan sa kopnom", kaže kolekcionar Fikret Ibrišimović za BHRT.

Rusmir Đedović iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog naslijeđa TK objašnjava o čemu se radi: 

"Na jednom kamenu koji je u sred rijeke Oskove, koja prolazi kraj ovog lokaliteta je napravljena jedna drvena kućica u tradicionalnom bosanskom stilu koja privlači i mlade. Zapravo, pored starih i stranaca, ovdje je sve više zaruka i vjenčanja", kaže Đedović. 

Nakon obavljene vjeridbe ili vjenčanja, parove ispraća poruka „Neka je hairli“. U samoj etno avliji koja predstavlja Zavičajni muzej, nalaze se istorijski dokumenti i na hiljade eksponata koji predstavljaju baštinu i tradiciju od najstarijih vremena do danas. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije