Nostalgija: Pitali smo ljude koji su otišli iz Bosne i Hercegovine koju muziku slušaju

10
D.S.
Nostalgija: Pitali smo ljude koji su otišli iz Bosne i Hercegovine koju muziku slušaju
Foto: Kolaž / Božo Vrećo, Amira Medunjanin, Dino Merlin

"Kažu da je Bosna samo država za rođaka i da smo na vrhu liste po odlivu mozaka...", glasi stih Dubioze Kolektiv s albuma iz 2013. godine.

Deceniju kasnije i dalje smo na vrhu lista "po odlivu mozaka", podaci Vlade Njemačke kažu da je u proteklih deset godina oko 50.000 građana BiH dobilo dozvole za boravak u toj zemlji.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je ljude koji su iz naše zemlje otišli u Njemačku, Austriju, Češku, Hrvatsku i Novi Zeland.

Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: Tjeraju puževe, lisne uši i gusjenice

Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: Tjeraju puževe, lisne uši i gusjenice

Zanimalo nas je koju muziku slušaju kada ih uhvati nostalgija za Bosnom i Hercegovinom. Prije nego vam otkrijemo njihove izbore, važno je napomenuti da je riječ o fakultetski obrazovanim ljudima, koji imaju između 30 i 50 godina.

Adisa, 49, Graz, Austrija

Zovem se Adisa. Iz Sarajeva sam otišla u Austriju 1992. godine. Živim u Grazu gdje već duži niz godina, profesionalno pomažem djeci sa jezičnim poteškoćama. Generalno volim slušati alternativnu i elektronsku muziku. Za moju ljubav prema elektronskoj muzici najveću zaslugu nosi moj rođeni brat Adi Lukovac, koji je također bio muzičar iz Sarajeva. Kada se s vremena na vrijeme želim podsjetiti na svoju domovinu, rado poslušam Grade moj od Crvene Jabuke.

Hana, 32, Dunedin, Novi Zeland 

Božu Vreću pitali šta je za njega Bosna i Hercegovina, pogledajte kako je odgovorio

Božu Vreću pitali šta je za njega Bosna i Hercegovina, pogledajte kako je odgovorio

Na Zeland sam stigla 2016. u martu. Radim kao sudska istražiteljica za neovisnu istraživačku firmu. S obzirom da se poslovno retraumatiziram radom sa žrtvama i onima koji su propali kroz sistem, valja se dekompresovati od toga. Tu uglavnom dobro dođe sevdah, jer se možeš katarzično isplakati i ispjevati, na sveopću nesreću komšija - Čerkez i Amira su difolt.

Inače, Šarani s obje strane, Rundek, Natali Dizdar, Severina stariji albumi. Generalka se najbolje radi uz ove novokomponovane, jer EKV slabo da te može s mrtve tačke dići.

Maja, 35, Karlsruhe, Njemačka

Otišla sam iz Sarajeva 2017. godine, radim u marketingu, a zarazila sam se blockchainom i umjetnom inteligencijom. Inače slusam metal, punk i sl. Iskreno kad sam pročitala poruku prvo što mi je palo na pamet je Ofsajd (i to obradu Jutro je) jer me podsjeća na neke super svirke i druženja i nakon toga se otvori rupa bez dna preslušavanja demo bendova i legendi kao što su Kontra. Dubiozu pogledam ako nekad gostuje u gradu (skoro pa svake godine), ali se zabavim plešući i uz Zdravka Čolića jer me podsjeti na mamu i seku.

Ivana, 40, München, Njemačka

Iz Bosne i Hercegovine sam otišla 2017. godine, živim u München od tada. Radim kao medicinska sestra na kardiološkoj intenzivnoj. Slušam općenito strani rock, a nostalgija me malo hvata na Božu Vreću. Inače slabo slušam našu muziku, nisam ni prije.

Adnan, 33, Zagreb, Hrvatska 

Iz Sarajeva sam otišao 2017. godine i od tada živim u Zagrebu i vodim web trgovinu. Inače slušam punk i metal, i pomalo hip hopa. Kada me baš uhvati nostalgija pustim Grbavicu od Tife, Fildžan viška od Zabranjenog pušenja i diskografiju Indexa i Bolera.

Nadina, 31, Brno, Češka

Zovem se Nadina i svoj dom u Češkoj sam pronašla prije skoro 6 godina. Trenutno radim za vodeću svjetsku softversku kompaniju gdje sam startala kao finansijska specijalistica, a odnedavno vodim vlastiti tim koji se bavi menadžementom podataka u okviru ljudskih resursa.

Dijapazon muzike koju slušam je izuzetno širok, ali kada čujem Merlinovu pjesmu Je l' Sarajevo gdje nekad bilo gotovo uvijek imam flešove Sarajeva i ljudi koje volim. Sarajevo je bilo i ostalo moja prva ljubav.

Aleksandar, 33, Beč, Austrija 

Prije nekoliko godina sam otišao iz Sarajeva u Austriju. Ne slušam domaću muziku, al nikako. Nisam baš neki nostalgičar, ponekad možda poslušam Gibonnija i Parni valjak, al oni svakako nisu bh. muzika.
 
Ena, 30, München, Njemačka

Otišla sam u septembru 2019. godine, obuka mi je bila 3 godine, tj. završila sam je prošle godine u septembru i od tad radim kao medicinska sestra na kardiologiji. Nikada nisam nešto slušala našu muziku. Ima par pjesama koje slušam kad me baš spuca nostalgija, ali nisu bosanski izvođači, nego ex-yu. Uz sestru nekad slušam Božu Vreću.

Ukoliko je i vas život odveo negdje van granica Bosne i Hercegovine, glasajte u anketi portala Radiosarajevo.ba.

/ Anketa

Koju muziku najviše slušate u slobodno vrijeme?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije