BiH / Nextbike: Sistem javnog iznajmljivanja bicikala zaživio u Banjoj Luci

30. 03. 2018. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Banjoj Luci je od danas moguće koristiti sistem za javno iznajmljivanje bicikala.

Prvi korisnici postali su banjalučki studenti kojima je gradonačelnik Igor Radojičić uručio korisničke kartice.

Radojičić je naglasio da je Banja Luka postala dio globalnog sistema, tzv. bike sheringa i da je 150. grad u svijetu koji koristi sistem Nextbike.

"Bicikli su od danas na raspolaganju građanima Banje Luke i turistima koji dolaze u naš grad. Na četiri lokacije u gradu je ponuđeno 30 bicikala. Cijene iznajmljivanja su popularne, godišnja karta iznosi 20 KM, a mjesečna pet maraka. Cilj je popularizacija zdravog načina života, da što više koristimo zdrave oblike prevoza, a što manje motorna vozila", rekao je Radojičić.

Dodao je da se u taj projekat uklapa i usvajanje regulacionog plana za uži centar grada kojim je predviđeno sklanjanje gotovo svih parkinga sa saobraćajnica što će omogućiti više mjesta za biciklističke i pješačke staze.

Menadžer kompanije Nextbike Sebastijan Slebuh iz Leipziga je rekao da je njihova vizija da svijet učine naklonjenijim zdravim i ekološki prihvatljivim načinima prijevoza.

I Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu rekao je da će taj sistem doprinijeti kretanju građanu u Banjoj Luci, te izrazio uvjerenje da će Grad na najbolji način upravljati sistemom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA