Nakon Sarajeva i Tuzle: I Banja Luka zainteresirana za Nextbike

Radiosarajevo.ba
Nakon Sarajeva i Tuzle: I Banja Luka zainteresirana za Nextbike
/ Foto: Nextbike
Protekle sedmice u Gradskoj upravi Banja Luka organiziran je informativni sastanak između predstavnika Gradske uprave, kompanije Nextbike kompanije iz Zagreba i Sarajeva i predstavnika Centra za životnu sredinu.

Cilj ovog sastanka je bio upoznavanje predstavnika Gradske uprave o sistemu javnih bicikala Nextbike te davanje sugestija i preporuka za realizaciju ovakvih sistema.

"Došli smo na poziv Grada Banja Luka da bismo predstavili Nextbike sistem javnih bicikala i primjere dobre prakse koje imamo u Hrvatskoj, te Sarajevu kao prvom gradu u BiH koji ga koristi već godinu dana. Nextbike je geografski najrasprostranjeniji bike-sharing sistem u svijetu u više od 120 gradova i 25 zemalja. Ako Banja Luka odabere Nextbike za ovu uslugu, svaki registrirani korisnik moći će koristiti Nextbike bicikle širom Europe i svijeta. Banja Luka ima dugu biciklističku historiju, a čini se da se vraćaju zlatna vremena vožnje na dva točka. To je trend u Europi, biciklistička infrastruktura je poboljšana, promijenjena svijest građana... Grad je spreman da ovakav projekt i Banja Luka se želi pozicionirati na cikloturističkoj mapi svijeta. Za biciklistički grad to je od izuzetne važnosti jer glavne grupe korisnika su studenti, zaposleni i turisti koji u sve većem broju posjećuju Banju Luku", rekao je Krešimir Dvorski, direktor Nextbikea za Hrvatsku.

O iskustvima iz BiH govorio je Ahmed Ćerimović, direktor kompanije Supermarket, licenciranog Nextbike partnera za BiH.

"Nextbike sistem realiziran je u Sarajevu prije nepunih godinu dana, kada je na šest gradskih lokacija raspoređeno ukupno 50 bicikala. Danas, brojke od 30.000 najmova i 70.000 pređenih kilometara na našim biciklima, pokazuju da je Nextbike u Sarajevu doživio veliki uspjeh. Više od statistike raduje nas pozitivna energija koja je stvorena oko cijelog projekta, kao i podrška građana i cjelokupne javnosti. U međuvremenu smo dodatno proširili mrežu lokacija u Sarajevu, a u toku su i završne pripreme za implementaciju Nextbike sistema u Tuzli. Inovativna rješenja u saobraćaju, uvođenje alternativnih oblika prijevoza u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova, neizostavan su dio ovih strategija, a domaći i međunarodnih fondovi u velikoj mjeri podržavaju ovakve projekte. Upravo je nabavka opreme za Nextbike sistem u Tuzli subvencionirana od Fonda za zaštitu okoliša FBiH", objasnio je Ćerimović.

Tihomir Dakić, koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu, objasnio je razloge zbog kojih bi Nexbike bio dobro rješenje za Banju Luku.

"Sve veće gužve u sabraćaju, prepuni parking prostori, zagađenje zraka, problemi su s kojim se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i Banja Luka. Upravo razvoj biciklističkog saobraćaja i biciklističke infrastrukture, podrška u korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno rješavaju navedene probleme. Sigurni smo da će i građani Banje Luke, grada s poznatom biciklističkom tradicijom, vrlo brzo imati na raspolaganju i sistem javnih bicikala, koji će im bicikl učiniti još pristupačnijim i lakšim za korištenje. Iskreno se nadamo da će Gradska uprava odabrati ovu kompaniju, te da će pristupiti realizaciji projekta", naglasio je Dakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije