Nextbike i u Zenici: Na šest lokacija građanima na raspolaganju 30 bicikala

Promotivni tekst
Nextbike i u Zenici: Na šest lokacija građanima na raspolaganju 30 bicikala
Foto: Promo / Sistem gradskih bicikala Nextbike danas je zaživio u Zenici

Sistem gradskih bicikala Nextbike danas je zaživio u Zenici. Svečano puštanje u rad upriličeno je na jednoj od Nextbike stanica u centru grada, uz prisustvo brojnih medija i građana, ali i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je imao priliku prvi provozati bicikl.

„Sretan sam što smo danas napravili još jedan korak u poboljšanju biciklističke infrastrukture u Zenici, te na taj način našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učinili još pristupačnijim i lakšim“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Građani Zenice će na raspolaganju imati trideset Nextbike bicikala, opremljenih pametnim lokotom za otključavanje i GPS sistemom za praćenje, raspoređenih na šest lokacija i to Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice te Lamela.

Nextbike je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnicima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj, što ga za mnoge čini idealnim prevoznim sredstvom u gradskim urbanim sredinama. Smanjenje upotrebe automobila i emisije CO2, pozitivan uticaj na zdravlje stanovništva, jačanje imidža i turističke ponude, dodatne su koristi koje ovaj projekat donosi za grad.

„Zahvaljujući gradskoj upravi Grada Zenica koja je finansirala implementaciju projekta, kao i našem partneru kompaniji dm drogerie markt, Zenica je danas postala jedan od 250 gradova u svijetu koji koriste Nextbike sistem gradskih bicikala. Drago mi je što i gradovi u Bosni i Hercegovini sve više prepoznaju značaj razvoja biciklističkog saobraćaja i infrastrukture u procesima razvoja održive urbane mobilnosti“, kazao je Ahmed Ćerimović, direktor Nextbike projekta u BiH.

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice www.nextbike.ba.

Osnovna cijena korištenja iznosi 1 KM/30 min, a korisnicima će na raspolaganju biti mjesečna i godišnja članarina koje uz određenu naknadu omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije