Sarajevo / Nextbike nakon dvije godine rada broji preko 2.500 aktivnih korisnika

01. 06. 2018. u 12:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prije tačno dvije godine na ulicama Sarajeva pojavili su se bicikli koji su stavljeni na raspolaganje građanima kao još jedan oblik prevoza i rekreacije. Po uzoru na europske gradove, uveden je Nextbike sistem gradskih bicikala.

Već od prvog dana Nextbike nailazi na sjajne reakcije kompletne javnosti, a nakon dvije godine rada, ovaj sistem broji preko 2.500 aktivnih korisnika. 

Ekološki čist, zdrav, cjenovno pristupačan i zabavan, Nextbike je omogućio korisnicima da brzo i efikasno stižu na svoja odredišta, izbjegavajući gužve u saobraćaju i probleme s parking prostorom. 

"Sve je veći broj onih koji biraju upravo bicikl kao svoje osnovno prevozno sredstvo za odlazak na posao, fakultet ili za druge svakodnevne obaveze. To pokazuju i statistike korištenja Nextbike sistema prema kojima je u prethodnih 12 mjeseci ostvareno 43.000 najmova. Najveći broj najmova dešava se upravo u ranim jutarnjim satima i poslijepodnevnim, što je pokazatelj da se bicikl uveliko koristi kao prevozno sredstvo za odlazak ili povratak s posla", izjavili su iz Nextbike-a. 

U Sarajevu trenutno postoji 60 bicikala i deset lokacija na kojima je moguće vršiti najam i povrat bicikla. Međutim, iz Nextbike-a ističu da su potrebe grada znatno veće. 

Nextbike: Obilježen drugi rođendan sistema gradskih bicikala u BiH - undefined
Ahmed Ćerimović (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

"Svakodnevno putem e-maila ili Facebook stranice dobijamo upite građana za postavljanje novih lokacija. Nedavno smo proveli anketu u kojoj su građani Sarajeva mogli glasati za naselje u kojem žele vidjeti novu Nexbike stanicu. U samo dva dana anketu je popunilo više od hiljadu građana, a najviše tražene lokacije su Čengić-Vila, Otoka, Baščaršija i Ilidža. Istovremeno, rezultati ankete i broj učesnika potvrdili su da Nextbike zaista predstavlja potrebu građana Sarajeva i da ga rado žele koristiti kao prevozno sredstvo u svojim svakodnevnim obavezama. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u prilici širiti našu mrežu stanica i povećati broj bicikala", kazao je direktor Nextbike projekta u BiH, Ahmed Ćerimović. 

Nakon Sarajeva i Tuzle, sistem pod nazivom "BL-Bike" Powered by Nextbike uspostavljen je i u Banjoj Luci, a inicijalni kontakti povodom daljeg širenja sistema ostvareni su i s gradskim upravama u Zenici i Mostaru. 

Nextbike se ovom prilikom zahvalio sponzorima projekta haloo mobilna mreža, Addiko Bank i dm drogerie mark, Fondu za zaštitu okoliša FBiH, svim ostalim prijateljima i partnerima koji su podržali projekt, a posebno svojim vjernim korisnicima koji od prvog dana koriste Nextbike.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA