Nextbike slavi treći rođendan: Tri nove lokacije u Sarajevu i 25 dodatnih bicikala

Radiosarajevo.ba
Nextbike slavi treći rođendan: Tri nove lokacije u Sarajevu i 25 dodatnih bicikala
Foto: Promo / Nextbike slavlja treći rođendan

Prije tačno tri godine u Sarajevu je pokrenut sistem javnih bicikala Nextbike. Mnogi su ga od samog početka prepoznali kao brz, jednostavan i praktičan način prevoza kojim jednostavno mogu stići na odredište, izbjegavajući saobraćajne gužve i problem sa parkingom, a istovremeno vodeći brigu o vlastitom zdravlju i zdravlju okoliša.

Danas Nextbike ima preko 3.000 korisnika koji aktivno koriste bicikla, a samo u prethodnoj godini realizovano je preko 48.000 vožnji. Sarajevo uskoro dobija još tri dodatne lokacije i 25 novih bicikala sa kojim će biti proširen kapacitet sistema.

„Proširenje kapaciteta odgovor je na potražnju građana Sarajeva koji su u prethodnom periodu poslali veliki broj upita za nove lokacije i povećanje raspoloživog broja bicikala. Također, na ovaj način želimo simbolično obilježiti treći rođendan i obradovati naše sugrađane sa tri nove lokacije“, kaže Ahmed Ćerimović, direktor Nextbike projekta u BiH.

U saradnji sa Općinom Stari Grad nova Nextbike stanica već je postavljena u blizini sarajevske Vijećnice, dok je u skorijem periodu planirana postavka na Ciglanama i Marijin Dvoru (Spazio Gourmet).

„Svojim resursima i kapacitetima želimo aktivno sudjelovati u razvoju održive urbane mobilnosti i implementaciji pametnih rješenja na području Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH“, govori Ćerimović i dodaje da je u toku priprema projekta Nextbike Zenica, koji će u saradnji s gradskom upravom Grada Zenica biti implementiran u ovoj godini.

Od samog početka Nextbike ima veliku podršku korisnika, ali i društveno odgovornih kompanija Addiko Bank BH, haloo mobilna mreža, dm drogerie markt i Škoda BH, koje su finansijski pomogli projekat i njegovu održivost. Povodom trećeg rođendana, svi registrovani korisnici će u subotu, 1. juna 2019. godine moći besplatno uživati u vožnji Nextbike biciklima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije