Nedžad Ahatović: Implikacije ruske invazije bit će osjetne na Balkanu!

2
Radiosarajevo.ba
Nedžad Ahatović: Implikacije ruske invazije bit će osjetne na Balkanu!
Foto: Agencije / Nedžad Ahatović

Ruski predsjednik Vladimir Putin je usred noći, oko 4 ujutro po našem vremenu, u vanrednom televizijskom obraćanju objavio da Rusija kreće u vojnu operaciju u Ukrajini.

Dok se očekuje reakcija svijeta, koji u šoku prati Putinov potez, stižu prvi izvještaji o žrtvama.

Vojni analitičar, dedendolog, Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da su meta invazije, raketnih, odnosno zračnih udara: komandne infrastrukture, pozicije i baze protuzračne odbrane i ratne avijacije, važni telekomunikacijski objekti, skladišta i ostala vojna infrastruktura i položaji ukrajinske vojske...

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Ono što se može iz prvih izvještaja ocijeniti, iako je još rano govoriti o ciljevima operacije, jeste da se najvjerovatnije radi o simultanom napadu sa tri pravca - sa bjelorusko-ukrajinske granice, s Kijevom kao glavnim ciljem, sa istočne strane iz šireg reona Belogoroda i Kurska i Donbasa, naravno, s ciljem ovladavanja Harkivom i širim reonom tog grada, te sa Crnog mora i sa te jugoistočne strane, iz pravca Donbasa i rusko-ukrajinske granice, s eventualnim ciljevima za ovladavanjem lukama Odessom i Mariupoljom. Podcrtavam to su još uvijek samo procijene vidjećemo kako će se u prvih 24 sata operacija odvijati“, kazao je Ahatović u prvoj jutrošnjoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

On tvrdi da će eventualne balkanske implikacije događaja koji su potresli svijet ovisiti od raspleta situacije s Ukrajinom to jeste, od reakcija, prije svega, Zapada!

"Implikacije na naš region će biti vjerovatno osjetne u zavisnosti od uspješnosti ruske invazije u prva 24 sata, uglavnom još je rano bilo šta meritorno ocjenjivati, jer pristižu i prvi nepotvrđeni podaci u ruskim gubicima“, kazao je Ahatović.

Podsjetimo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju. U obraćanju koje je objavljeno na Facebooku, Zelenskij je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične jedinice.

"Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo", rekao je Zelenskij, koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Stižu izvještaji o granatiranju i eksplozijama u Ukrajini, te da ljudi masovno napuštaju glavnu ukrajinski grad Kijev.

Istočnoevropske članice NATO-a pozivaju se na član 4, što znači hitne konsultacije o vojnim planovima za Alijansu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije