Nedostatak pedijatara u BiH: Najveći problem starosna dob već zaposlenih

S. H.
Nedostatak pedijatara u BiH: Najveći problem starosna dob već zaposlenih
Foto: Zavod za javno zdravstvo FBiH / Grafikon

Odlazak ljekara u inozemstvo, strah od mogućnosti da nas neće imati ko liječiti, odlazak kvalitetnih ljekara u penziju samo su neki od brojnih problema koje zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada je u pitanju zdravstvo. 

Iako je nemoguće dobiti potpune podatke kojeg kadra najviše nedostaje u bolnicama širom države, očigledno je da su mnogi deficitarni. I odjeli pedijatrije bore se sa ovim problemom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sadržanim u „Zdravstveno-statističkom godišnjaku Federacije Bosne i Hercegovine 2017. broj doktora, specijalista pedijatrije u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. godini iznosio je ukupno 249, što čini 7,4 posto u ukupnom broju svih specijalnosti i drugi je procenat po zastupljenosti, odmah iza porodične medicine koja je zastupljena sa 11, 6 posto, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ovog Zavoda.

U području subspecijalizacija, u Federaciji BiH registrirano je pet subspecijalista dječije  neurologije te pet specijalista kardiološke pedijatrije. 

Grafikon - undefined

Broj pedijatara u FBiH, trend za period 2003-2017. godina

Iz grafikona je vidljivo da ne postoji značajnija promjena u broju pedijatara u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Prema standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, na primarnom nivou u zdravstvenoj zaštiti djeci životne dobi 0-6 godina, jedan pedijatar pruža usluge za 900 djece, dok na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite (bolnice) taj broj iznosi 45.000, naveli su za naš portal.

Evidentan problem u pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti je životna dob doktora specijalista pedijatrije. Od ukupnog broja pedijatara čak 4 posto su u dobnoj skupini 55 i više godina.

O tom problemu svjedoči i vijest koju smo nedavno objavili, da se doktor Avdo Hasanović u osmoj deceniji života vratio u rodnu Srebrenicu gdje radi kao jedini pedijatar. 

U Kantonalnoj bolnici Bihać radi ukupno 13 doktora medicine i to 12 pedijatara: jedan subspecijalista neuropedijatar, dva subspecijalista dječije kardiologije, jedan subspecijalista dječiji dijabetolog-endokrinolog, dva subspecijalista neonatologa i šest specijalista pedijatrije, naveli su za Radiosarajevo.ba iz ove bolnice.

"S obzirom na navedenu činjenicu s brojem liječnika koji rade u ustanovi mogu se pružati usluge sekundarne/bolničke zdrasvtvene zaštite za najmlađu populaciju", naveli su iz ove bolnice.

Odjel pedijatrije JU Kantonalna bolnica Zenica je prema datim standardima i normativima relativno kapacitiran, naveli su za Radiosarajevo.ba. Ima devet specijalista i četiri specijalizanta iz oblasti pedijatrije.

Kantonalna bolnica Zenica - undefined

Kantonalna bolnica Zenica

"Od 9 specijalista pedijatara četiri su subspecijalisti pedijatrijske kardiologije, endokrinologije i dijabetologije, pulmologije, neonatologije i neuropedijatrije. Jedna specijalistica je trenutno na planiranoj specijalizacijii iz kardiologije. Odjel su krajem 2018.godine napustile dvije subspecijalistice iz nefrologije i neuropedijatrije", naveli su.

Kako su nam rekli, trenutno u Odjelu imaju problem sa neplaniranim nedostatkom subspecijaliste nefrologa i neuropedijatra koji će se u narednom periodu planiranim edukacijama i upućivanjem na subspecijalizacije prevazići. 

"Do punog kapacitiranja u ovom dijelu rada dio pacijenata za konsultacije nefrologa se upućuje na KCUS , a neuropedijatrijski kontrolni pregledi, kontrolna prateća dijagnostika se planiraju produženim čekanjem s obzirom da je i KCUS u ovom segment izrazito opterećen sa dugim čekanjem na preglede. Za prve preglede neuropedijatra i potrebnu dijagnostiku za sada u Odjelu nema liste čekanja.

Odsjek neonetologije pri Odjelu za porodiljstvo prema standardima i normativima ima puni broj pedijatara od kojih je jedna subspecijalista neonatolog, jedne na subspecijalizaciji iz neonatologije a dalji tok edukacije će ići prema planu i programu. Odjel ima planiranu strategiju razvoja, trenutno nisu insuficijentni kadrom, nemaju najavljenih odlazaka a samim tim i niti odliva kadra", naveli je glasnogovornica ove bolnice Aida Buro navodeći kako su neplanirani odlasci dio životne svakodnevnice čiji teret svi snosimo.

Dr. Enisa Mulalić: Sve manje pedijatara u Sarajevu - ko će nam liječiti djecu

Kanton Sarajevo ipak se suočava sa nedostatkom pedijatara, potvrdila je za Radiosarajevo.ba ministrica za zdravstvo KS-a Amela Sofić navodeći kako su tražili da se omogući specijalizacija i dospecijalizacija pedijatrima koji već rade u bolnicama i domovima zdravlja u KS-u.

Nema dovoljno ljekara za 24-satne dežure pedijatara u Sarajevu

Kako je navela ministrica Sofić, najveći problem je starosna dob pedijatara, odnosno većina njih treba ići u penziju. Istakla je i kako najviše nedostaje pedijatara iz oblasti porodične medicine.

Oslikane prostorije Odjela pedijatrije - undefined

Oslikane prostorije Odjela pedijatrije

Uskoro otvaranje pedijatrijskog odjela u JU Opća bolnica

Do polovine augusta bit će otvoren Odjel pedijatrije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", rekao je direktor ove kliničke ustanove Zlatko Kravić navodeći da će Odjel, koji je već potpuno adaptiran, biti otvoren nakon što se završi konkurs za prijem pedijatara. Otvaranjem ovog odjela Opća bolnica steći će uvjete da postane kantonalna.

Studentice ALU od svog džeparca oslikale zidove Odjela pedijatrije u Općoj bolnici

Ni direktor Kravić ni ministrica Sofić nisu mogli dati podatke o tome da li se dovoljan broj pedijatara prijavio na ovaj konkurs.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na naš upit.

U RS-u, prema posljednjim podacima, ima ukupno 157 specijalista pedijatrije, od toga 131 u javnom, i 26 u privatnom sektoru.

JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ne raspolaže informacijom o broju subspecijalista, naveli su za Radiosarajevo.ba.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS, Institut za javno zdravstvo RS dostavlja Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS analizu o potrebi za specijalizacijama i/ili supspecijalizacijama u RS, a na osnovu analiza koje dostavljaju zdravstvena ustanova, visokoškolska ustanova zdravstvene struke ili pravno lice koje obavlja zdravstvenu ili farmaceutsku djelatnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije