Navršilo se 77 godina od "Dana D" i početka kraja nacizma u Evropi

Radiosarajevo.ba
Navršilo se 77 godina od "Dana D" i početka kraja nacizma u Evropi
Foto: Arhiv / Operacija Overlord

Navršilo se 77 godina od čuvenog "Dana D" ili operacije Overlord, odnosno iskrcavanja u Normandiji, koje bilo uvod u konačan slom fašizma na evropskom tlu.

Ljudi u većem dijelu Europe očekivali su dugo taj dan. U ranim jutarnjim satima, 6. juna 1944. godine, morski put između Francuske i Velike Britanije zakrčilo je hiljade brodova i drugih plovila.

Krenulo je oslobađanje zapadne Europe, prostora koji je okupirala nacistička Njemačka.

Bila je to najveća pomorska operacija ikada. Bitka svih bitaka mogla je da započne.

Dan D, 6. juna 1944. godine, bio je početak najveće pomorske invazija u historiji, vojne akcije u kojoj je učestvovalo više od tri miliona vojnika.

Operacija Overlord - undefined

Foto: Arhiv: Operacija Overlord

Oni su prevezeni preko kanala La Manche iz Velike Britanije u Normandiju u okupiranoj Francuskoj, pri čemu su većinu savezničkih snaga činile američke, britanske, kanadske i francuske jedinice.

Zapravo su Saveznici dvije godine mjerili sjever Francuske u potrazi za najboljom lokacijom za amfibijski desant. Izbor je pao na manje utvrđenu regiju Normandija, no trebalo je voditi računa i o vremenskim prilikama, svjetlosti mjeseca te plimi i oseki.

Vrijeme je trebalo biti mirno, mjesec barem napola pun kako bi padobranci (iskrcani kao prethodnica pješadije) mogli obaviti zadatke iza leđa nacističkih jedinica.

Također, bila je neophodna oseka koja bi lagano išla prema plimi i tako osigurala vidljivost barikada i mina na plažama za iskrcavanje, nazvanim kodnim imenima Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword.

Saveznici su učestalo bombardirali cijelu Francusku tako da Nijemci nisu sumnjali gdje će se desiti desant. Zapravo je samo jedna trećina bomba bačena na Normandiju.

Uprkos strahovitim žrtvama amfibijski desant je uspio, saveznici su zauzeli plaže i uspješno započeli bitku za Normandiju.

Do ponoći 6. juna 1944. odbijeni su kontranapadi i uspostavljena kontrola nad plažama što je omogućilo iskrcavanje ostatka vojnika i na kraju pobjedu u bici za Normandiju koja je trajala do 30. augusta 1944. godine.

Pucanje najbolje utvrđene granice okupirane Europe bio je to početak kraja nacističke Njemačke, a tačka na i bit će pad Berlina 11 mjeseci kasnije i potpisivanje kapitulacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije