Otkrivena tajna / Bivši nacistički general godinama radio za njemačku tajnu službu

07. 04. 2021. u 22:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Franc Josef Huber, blizak saradnik Adolfa Eichmanna, radio je poslije Drugog svjetskog rata u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke.

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je taj SS general koji je komandovao Gestapoom u Beču, bio zaposlen u BND od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka, piše vaughantoday.ca.

Bivši minhenski policajac, Huber je postao šef nacističke tajne policije u Beču neposredno poslije njemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svjetskog rata istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Eichmannom koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi.

Ajhman, kome se za zločine sudilo prije samo 60 godina, u Jerusalemu, naročito je radio na formiranju "Centralne agencije za jevrejsku emigraciju" u Beču.

Poslije poraza nacističkog Trećeg rajha 1945, Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948. Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao "kooperativan" sa savezničkim snagama.

Tako je izbjegao krivično gonjenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Hladni rat (sa Sovjetskim savezom) je bio neizbježan i oni (Amerikanci) su stoga prije svega tražili tvrde antikomuniste", rekao je Boodo Hellhammer historičar za pitanja BND-a, prenijela je TV ARD.

"Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima".

Poslije penzionisanja 1967. godine, Franc Josef Huber dobio je penziju kao njemački državni službenik, a nastavio da radi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živio je mirno, pod svojim imenom, a umro u Minhenu 1975. godine, u 73. godini.

BND je "tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je djelovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja i protivnika režima", rekao je historičar Stephan Manning koji je učestvovao u proučavanju arhiva zapadnonjemačke obavještajne službe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)