Nastavniku učenici stalno remetili nastavu, način na koji im je doskočio oduševio kolege

1
Radiosarajevo.ba
Nastavniku učenici stalno remetili nastavu, način na koji im je doskočio oduševio kolege
Foto: Slobodna Dalmacija / Nastavnik Ivo Pejdo

Inventivni profesor matematike iz Bosne i Hercegovine Ivo Pejdo, nastavnik u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića u Čitluku, osmislio je aplikaciju koja je oduševila brojne njegove kolege u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj. Predstavio ju je nedavno na jednom virtualnom forumu nastavnika i od tada ne prestaje od kolega dobivati pohvale, ali ni zahtjeve da i njima pošalje aplikaciju.

O čemu se radi? Ivo Pejdo predaje u pet devetih razreda matematiku i primijetio je da iz nekih razloga u prvom polugodištu bilo previše nepotrebnih učeničkih upita za izlaskom van iz učionice, a samim tim i prekidanjem i remećenjem nastave. Digitalno izrazito pismen i inventivan problemu je doskočio na način da je napravio aplikaciju koja bilježi vrijeme izlaska i povratka učenika iz učionice. Šema je da učenik izlazi vani bez pitanja, potrebno je samo da pri izlasku iz učionice na laptopu pritisne svoj broj u imeniku, a zatim taj broj pocrveni da bi u povratku opet dobio zelenu boju. Datum, vrijeme odlaska, dolaska i odsustva automatski se bilježi u word dokument koji se opet automatski otvori pri prvom odlasku vani, a kasnije se nadopunjuje. Dobiveni podaci su dostupni samo razredniku, a po potrebi i roditeljima, piše Slobodna Dalmacija.

"Bit će zanimljiva analiza na kraju godine jer sam prvo polugodište sve to upisivao, a da nisu znali. Na jednom satu smo radili spiralu drugog korijena i nitko nas nije prekinuo s pitanjem "Mogu li van?". Već u prvoj sedmici primjene aplikacije primjetan je manji broj izlazaka i kraći boravak vani, ali još je rano za izvlačiti neke zaključke. Mnogi kolege su se zainteresirali za aplikaciju, pa razmišljam o izradi nove koja bi imala postavke, savremeni dizajn, analizu s grafičkim prikazima i slično, i to i za windows i za android okruženje" kazao je profesor Pejdo.

Nermin Nikšić: Održat ćemo sastanak iza zatvorenih vrata, nekad je bolje da sami sjednemo

Nermin Nikšić: Održat ćemo sastanak iza zatvorenih vrata, nekad je bolje da sami sjednemo

Bosanka Emina Sikirić najbolja nastavnica u švedskom Jonkopingu

Bosanka Emina Sikirić najbolja nastavnica u švedskom Jonkopingu

Mnogo projekata

Govori kako su i reakcije učenika pozitivne, jer je i mnogim đacima dosadilo stalno slušati pitanje jednih te istih učenika "Mogu li van?", a svjesni su da je izlazak često bez potrebe.

Profesor Pejdo već godinama u slobodno vrijeme izrađuje digitalno obrazovne sadržaje prilagođene nastavi matematike, ali ni jedan njegov projekt nije izazvao ovakvu pozornost kao aplikacija "Mogu li van?", koju je izradio za desetak sati.

"Neki od mojih radova ili filmovi o tim radovima mogu se pronaći na mom Facebook profilu, a istaknuo bih zadnji rad koji je nastao za vrijeme korone. Radi se o powerpoint prezentaciji u kojoj se nalazi preko 1200 zadataka za redovnu nastavu kao i pripreme za takmičenja. Svi zadaci su animirani i dijelim ih svojim učenicima u obliku 1200 filmova. Nadam se da će neka izdavačka kuća ili netko drugi otkupiti prezentaciju i podijeliti je besplatno s ugrađenom reklamom. Za izradu takve prezentacije potrebno je oko 5000 sati rada, a za pregled potrebne su doslovno četiri godine" govori ovaj pasionirani matematičar i nastavnik.

Radio je i aplikacije za windows i za android okruženje, koje pomažu u učenju lekcija, a najdraža mu je aplikacija "Kvizomat" u kojoj je moguće izrađivati nova pitanja kao i koristiti već postojeća. Za takve aplikacije potrebni su deseci hiljada sati učenja i izrade.

Izrađuje i GeoGebra radove, odnosno program dinamične geometrije, a administrator je i FB grupe "Matematika - osnovci“ u kojoj članovi, pored ostalog, mogu računati na njegovu umjerenu pomoć ili upute za neki njihov zadatak.

Najboljim đacima treba pružiti najbolje

Budući da ima 35 godina iskustva u učionici, zanimalo nas je kakve su mu današnje generacije đaka. Govori da su učenici uvijek slični.

"Ne mislim da su oni nešto lošiji ili bolji u odnosu na nekad prije, ali vremena se mijenjaju, pa tako i njihove navike, slobodno vrijeme, zanimanja... Mislim da su preopterećeni obavezama. Od stotinjak učenika kojima predajem, samo dva dolaze na dodatnu nastavu i pripremaju se za natjecanje. Desetak ih je imalo namjeru, ali jednostavno ne postoji termin u kojemu bi mogli dolaziti. Rješenje je u formiranju odjela u kojemu su najbolji učenici", smatra on.

Imao je želju i javno pozvati nastavnike i sve obrazovne radnike da konačno krenu više razmišljati o najboljim učenicima.

"Njima mora biti sve osigurano kako bi ostvarili svoj maksimum, a bojim se da u mnogim školama to nije tako. Radio sam u više škola u Hrvatskoj i BiH i svugdje se to događalo. Vrijeme je da prestanemo s takvom praksom", poručio je.

'Puno novca je otišlo za krive stvari'

U Hrvatskoj godinama nedostaje nastavnika matematika, kolege Slobodne Dalmacije su se pitali kakva je situacija u BiH, gdje Ivo Pejdo radi. I tamo je, kaže, slična priča. Ne poznaje niti jednog nastavnika matematike, a da nema posla.

"Sistem osnovnog školstva u Hrvatskoj i BiH je vrlo sličan, a u dijelu BiH u kojemu se radi po hrvatskom programu jako je sličan i plan i program za matematiku. Poslije 35 godina rada u nastavi mogu sa sigurnošću tvrditi da sve skupa to može i mora biti bolje. Već odavno su trebali biti izrađeni svi digitalno obrazovni sadržaji za učenike i za nastavnike, ali iz nekih razloga to još nije učinjeno, tako da su do današnjeg dana mnogi nastavnici u cijeloj regiji pa i u Hrvatskoj u potrazi su za takvim materijalima."

"Utrošeno je mnogo novca u to, ali taj je novac najčešće završavao kod pogrešnih ljudi, a njihove pogrešne materijale nitko nije koristio. Moju zbirkom animiranih zadataka za redovnu nastavu, ali i za pripreme za natjecanje, koja ne može pronaći kupca iako je svaki nastavnik i veliki broj učenika žele imati. Dokaz tome je i Facebook grupa "Matematika – osnovci" u kojoj objavljujem poneki svoj rad i koja ima nešto manje od 3000 članova" tvrdi Pejdo, te ovim putem poziva potencijalnog kupca zbirke koji bi postavio svoju reklamu i besplatno podijelio svima kome treba, a takvih je zasigurno puno u regiji.

"Ako se netko pita zašto ne prodajem jednu po jednu, onda je odgovor u tome da je nemoguće takvo nešto zaštiti od kopiranja i neovlaštenog korištenja", tvrdi profesor Ivo Pejdo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije