Pomoć i podrška djeci sa poteškoćama u razvoju: Udruženje "Colibri" na novoj adresi

0
A. Č.
Pomoć i podrška djeci sa poteškoćama u razvoju: Udruženje "Colibri" na novoj adresi
Foto: Udruženje Colibri / Otvorenje Udruženja "Colibri" na novoj adresi

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju svakodnevno se susreću sa sistemskom i društvenom diskrimacijom, otežavajući im već dovoljno tešku svakodnevicu. Pravima djece sa poteškoćama u razvoju nedovoljno se bave i društvo i vlast, a kao reakcija na takav nemar nastalo je Udruženje "Colibri" koje pomaže djeci i porodicama već pet godina, koje se sada nalazi na novoj adresi Ul. Ćemaluša br.3.

Zbog malog kapaciteta u prostoru u kojem su prethodno boravili, Općinsko vijeće dodijelilo je novi prostor u zakup Udruženju "Colibri", koje je zvanično otvoreno 05. decembra 2022. godine. Djeca iz Udruženja "Colibri", Osnovna muzička škola Mladen Pozajić i načelnik Srđan Mandić otvorili su centar izvedbom numere "100% se volimo".

Sinoć smo svečano otvorili nove prostorije Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju u...

Posted by Udruženje "Colibri" on Tuesday, December 6, 2022

Preseljenjem Udruženja predviđeni su i novi sadržaji koji su neophodni djeci sa poteškoćama u razvoju, a to je senzorna soba.

Udruženje Colibri svakodnevno brine za 80-ero djece sa poteškoćama u razvoju

Udruženje Colibri svakodnevno brine za 80-ero djece sa poteškoćama u razvoju

"Senzornu sobu, edukaciju osoblja, svu senzoriku i predmete koji predstavljaju pomagala u toj sobi obezbijedila je Njemačka ambasada", izjavila je Aida Hrnjić za portal Radiosarajevo.ba.

Udruženje "Colibri" dnevno pruža usluge za 80 djece, sa kojima rade psiholog, socijalni radnik, pedagog, profesor razredne nastave, muzikoterapeut i sve to sasvim besplatno. Organizuju radionice, štampaju edukativni sadržaj prilagođavajući djeci ovisno šta je djeci potrebno i na čemu trebaju raditi. Izrađuju individualni plan i program za svako dijete, mjere rezultate i parametre na osnovu kojih prave izmjene za dalje aktivnosti. 

Otvorenje Udruženja
Foto: Udruženje Colibri / Otvorenje Udruženja "Colibri" na novoj adresi

"Vlada mora pokazati zanimanje, problem je dubok, a mi koji godinama radimo sa djecom sa poteškoćama u razvoju izgubili smo nadu za boljitak. Školski proces uopćeno je komplikovan i težak da bi se uklopila djeca sa poteškoćama u razvoju, uči se napamet, nije digitalizovano u tom smislu nema napretka", istaknula je Aida.

Mandić i srednjoškolci posjetili Centar Colibri: Šta znači voljeti i poklanjati

Mandić i srednjoškolci posjetili Centar Colibri: Šta znači voljeti i poklanjati

Osim digitalizacije, ključni problem za djecu sa poteškoćama u razvoju jeste nepostojanje produženog boravka u školi. Obrazovanje je obavezno, dok produženi boravak škole nisu u mogućnosti obezbijediti djeci sa poteškoćama u razvoju. Za roditelje koji rade, škola postaje pravi izazov jer svoju djecu ne smiju ostavljati samu, što znači da sami moraju iznaći rješenje za taj problem. Udruženje "Colibri" u skladu sa mogućnostima nudi produženi boravak u prostorijama centra.

"Iako je ove godine uposlen najveći broj asistenata za pomoć djeci, prilagodba je jako slaba i iznimno loša i dalje nije ni na minimumu prihvatljivosti i, to je najveći problem djece koja pohađaju škole", kaže Hrnjić.

Djeca koja pohađaju i završe specijalnu školu, nisu prepoznati kao ravnopravni članovi društva, naročito kada je riječ o daljem roku obrazovanja i zaposlenja.

Započeo stručni seminar "Porodicom do uspjeha": Fokus nije na teškoćama nego na snagama

Započeo stručni seminar "Porodicom do uspjeha": Fokus nije na teškoćama nego na snagama

Udruženje "Colibri" predstavlja individualni doprinos društvu po pitanju osoba sa poteškoćama i njihovim porodicama, a djeluju na osnovu donacija Općine "Centar", Grada Sarajeva, Njemačke ambasade i pojedinaca koji podržavaju i pomažu rad udruženja. 

Otvorenje Udruženja
Foto: Udruženje Colibri: Otvorenje Udruženja "Colibri" na novoj adresi

"Idemo dalje u nove, modernije, prilagođenije prostorije gdje nastavljamo još jačim tempom, rušiti tabue, biti progresivna snaga ovog društva. Uvijek smo to bili, ostajemo na tom putu", poručili su iz Udruženja.

Problema je mnogo, a volje i zainteresovanosti za promjene ima jako malo.

„Ti si moj glas“ – pjesma za one kojima su potrebni naša ljubav i podrška

„Ti si moj glas“ – pjesma za one kojima su potrebni naša ljubav i podrška

"Sva priča vlasti svodi se na to kako pomoć nije predviđeno budžetom niti zakonom. Nisu budžeti ni zakoni svete knjige da se ne mogu izmijeniti. To govori o odsustvu volje da se stanje promijeni", kazala je Aida.

Udruženje "Colibri" djeluje kao nevladina organizacija, ali poručuju da djeca ne smiju biti nevladina. 

Ukoliko želite pomoći rad udruženja donacijom, možete im se javiti na njihovoj Facebook stranici Uduženje "Colibri".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije