Naša tema | Pravni ekspert otkriva: Zašto odbrana Milorada Dodika traži spajanje slučajeva?

1
N. Žunić
Naša tema | Pravni ekspert otkriva: Zašto odbrana Milorada Dodika traži spajanje slučajeva?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Suđenje predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktoru 'Službenog glasnika RS' Milošu Lukiću je izrazito medijski praćeno, ali pokazuje i kako pravosuđe nekada može biti izrazito sporo.

Djelomičan razlog za ovu situaciju su i mnogobrojni zahtjevi odbrane. Advokat Goran Bubić, koji vodi pravni tim koji zastupa Milorada Dodika, 'poplavio' je Sud Bosne i Hercegovine brojnim zahtjevima, koji većinom služe kao pravna taktika odugovlačenja slučaja. 

Među ovim zahtjevima bilo je prebacivanje procesa u Banju Luku, kao i izuzeće većeg broja sudija i tužioca, a na samom početku procesa je tražena i promjena sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, koja je vodila prvi pretres u ovom slučaju. Ona je ipak ostala na tom pretresu, a onda je slučaj preuzeo sudija Mirsad Strika. 

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Treba spomenuti i zahtjev koji je također bio 'osuđen na propast', a radi se o zahtjevu za prijenos nadležnosti. Advokat Bubić je tada objašnjavao da je razlog - potencijalno osvetnička atmosfera u Sudu Bosne i Hercegovine. 

Advokat Milorada Dodika je dalje rekao kako je razlog za ovu atmosferu u Sudu BiH dugogodišnje zagovaranje ukidanja ove institucije, koje zastupa predsjednik RS-a kojem se sudi. Naravno, zahtjev je odbijen. 

Sud BiH odbio još jedan zahtjev Dodikove odbrane: Zakazan početak suđenja

Sud BiH odbio još jedan zahtjev Dodikove odbrane: Zakazan početak suđenja

Ipak, pravni zastupnici i Dodika, ali i Lukića (kojeg zastupa advokat Miljkan Pucar), sada su dobili novi 'materijal' u borbi da proces što više produže. Kada je objavljeno da Lukić neće prisustvovati na suđenju koje je održano 17. januara ove godine, odbrana Milorada Dodika je tražila odgađanje ročišta, ali je taj zahtjev odbijen. Samim tim, slučajevi su razdvojeni, mada odbrane obje osobe kojima se sudi sada traže ponovno spajanje postupaka. 

To je u razgovoru za BHRT rekao Pucar, koji do 5. februara (kada je zakazano naredno ročište) očekuje pozitivnu odluku Suda BiH po ovom zahtjevu. Da bi otkrili razlog što se toliko insistira na spajanju slučajeva Lukića i Dodika, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je advokata Ifeta Ferageta. 

Feraget za naš portal kaže: "Mi pravnici kažemo male enim nostro iure uti non debemus, to jeste niko nema pravo da zloupotrebljava svoje pravo. Na svojoj vikendici možete raditi šta želite, ali ne smijete na taj način ometati vašeg susjeda. Tako vam je i u pravu. Kad neko traži odgađanje postupka zbog toga što je bolestan, pa mu ljekar da nalaz da je bolestan, pa sud razdvoji postupak, a nakon sedam dana traži spajanje postupka, onda je evidentno da treba provjeriti nalaz tog ljekara. Neko ko je teško bolestan ne može ozdraviti za sedam dana.

Zanimljiva scena na suđenju: Milorad Dodik napravio neočekivani potez i sve iznenadio

Zanimljiva scena na suđenju: Milorad Dodik napravio neočekivani potez i sve iznenadio

Što se tiče procesnih razloga, naravno da je za Sud i ekonomičnije i efikasnije da se vodi jedinstveni postupak. Ako neko zloupotrebljava svoja ovlaštenja na način da pokušava odgađanjem prolongirati kompletno suđenje, onda ovaj momenat znači da treba provjeriti te ljekare, a Sud BiH će to vjerovatno i učiniti, jer tu vještače ipak ljudi koji su od struke i od integriteta.

Treba vidjeti kako je moguće da neko boluje od bolesti srca koja je tako teška, a nakon 7 dana već komentariše taj postupak na način da kaže da je bolje da nam se sudi zajedno, jer su oni htjeli razdvajanjem da taktiziraju kako bi, navodno, na jednom suđenju bili pametniji za drugo suđenje, vizavi ispitivanje svjedoka. To su takve prizemne i nebulozne izjave koje više govore o njihovim autorima i nemaju nikakve veze s pravom. Sud BiH je pravilno postupio i spojit će ovaj postupak, to je sigurno. Sud će imati razlog da izvrši detaljnu provjeru ovog što se desilo, s tim da će, ako opet dođe do razdvajanja suđenja, ovaj postupak više nikada neće biti spojen. Ne možete se poigravati ni sa pravom ni sa sudovima, dakle sudske odluke se moraju poštovati."

Do narednog ročišta je ostalo još manje od dvije sedmice, te ostaje da se vidi koja će biti konačna odluka Suda BiH po ovom zahtjevu. 

Za šta se sudi Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću?

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, kazna za ovo krivično djelo iznosi šest mjeseci do pet godina zatvora. 

Uz to, osuđenima bi se zabranilo političko i drugo javno djelovanje, oduzela odlikovanja te prestanak službene dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije