Naša srca kucaju zajedno: Italija pomaže BiH u vrijeme pandemije korona virusa

Radiosarajevo.ba
Naša srca kucaju zajedno: Italija pomaže BiH u vrijeme pandemije korona virusa
Oficijelni vizual / Naša srca kucaju zajedno

Iako je jedna od zemalja najteže pogođenih korona virusom, Italija nije zaboravila pružati pomoć tamo gdje je potrebna. Globalna pandemija uzrokovala je ozbiljne posljedice na ekonomiju i sve aspekte društvenog života, što nije zaobišlo ni građane Bosne i Hercegovine (BiH), od kojih su desetine hiljada ostale bez izvora prihoda.

Organizacije koje u BiH provode projekte podržane sredstvima italijanske vlade - Narodni komitet za razvoj naroda (CISP), NVO RE.TE.ONG i Save the Children – udružile su napore kako bi odgovorili na potrebe bh. građana uzrokovane pandemijom korona virusa, uz podršku Ambasade Italije u BiH i Razvojne agencije Italije (AICS).

Bosna i Hercegovina je bila jedna od prvih zemalja koja je ponudila solidarnost Italiji u najtežim danima pandemije. Danas naša zemlja uzvraća tu solidarnost; integriranim i prilagođenim programom sa konkretnim inicijativama“ - rekao je ambasador Nicola Minasi, predstavljajući program inicijativa za zdravstvenu saradnju između Italije i BiH u borbi protiv korona virusa.

U koordinaciji s Ujedinjenim narodima, a na temelju posebnih zahtjeva vlasti BiH i zdravstvenih djelatnika, Italija je ponudila usluge svoja dva vojna doktora EUFOR-ALTHEA misiji u Bosni i Hercegovini. Dva liječnika koja su već iskusila epidemiološke reakcije biće na usluzi Europskim snagama, direktno surađujući s lokalnim vlastima i posjećujući bolnice. Nadalje, ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, UN i Italijanska ambasada organizirale su video konferenciju između italijanskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa i bh. doktora i zdravstvenih djelatnika, kako bi podijelili iskustva i najbolje prakse.

Jučer je ambasador Minasi uručio ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Mandiću 200 respiratornih maski, izrađene spajenjem običnih maski za ronjenje s 3D printanim komponentama, zahvaljujući italijanskom dizajnu i radu italijanskih kompanija koje posluju u BiH.

Pod okriljem zajedničke kampanje #BeatingTogether, CISP, RE.TE. ONG, i Save the Children angažovali su se na dostavljanju humanitarne pomoći, te su prvi paketi sa prehrambenim i higijenskim artiklima već stigli na adrese ugroženih porodica u BiH, uz prateće edukativne materijale o zaštiti od zaraze. Ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu kako bi se pomoglo građanima da prebrode ovaj teški period. Nadalje, koristeći iskustva iz italijanskih bolnica ove organizacije su prevele nekoliko sanitarnih i medicinskih protokola o tome kako se boriti protiv COVID-19 unutar bolnica. Ovi protokoli se bave različitim ključnim aspektima u borbi protiv pandemije, od načina liječenja pacijenata po njihovom dolasku u bolnice, do preporuka za farmaceutske tretmane u ovisnosti od simptomatologije pacijenata. Ti se protokoli distriburiraju doktorima i zdravstvenim radnicima u bolnicama širom Bosne i Hercegovine u saradnji s Ujedinjenim narodima i uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu.

 

CISP u BiH provodi projekt Biološka raznolikost za lokalni razvoj. Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini / BioSvi, čiji je cilj jačanje zaštite i valorizacije okoliša i biološke raznolikosti, promicanje socijalne uključenosti i jačanje održivog ekonomskog razvoja.

RE.TE. ONG se u BiH angažovao na unapređenju zdravstvenog sistema za liječenje bolesti raka, uvodeći medicinske i preventivne EU standarde kroz trenutni projekt Od svjesnosti do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini.

Save the Children u BiH provodi projekt Inkluzija za sve - inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini u Tuzlanskom kantonu, čiji je cilj omogućiti djeci sa poteškoćama razvoj punih potencijala i potpuno uživanje prava na obrazovanje i socijalnu uključenost.

#BeatingTogether

#NašaSrcaKucajuZajedno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije