Naša patrola: Bili smo s volonterima koji su na usluzi starijim sugrađanima

Dž. K. - J. Ć.
Naša patrola: Bili smo s volonterima koji su na usluzi starijim sugrađanima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Volonteri na usluzi Sarajlijama

Omladinski film festival (OFF) aktivno je pratio situaciju u vezi s novim koronavirusom Covid-19 i naredbe Federalnog kriznog štaba te su uvidjeli potrebu da se oformi tim volontera koji će biti na usluzi starijim i nemoćnim osoba i onima koji se ne bi trebali kretati.

Kako je ranije kazao koordinator tima volontera Sarajevo Kenan Musić, oni su na usluzi od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, a tokom vikenda na raspolaganju će im biti dežurne mobilne ekipe, a broj na koji ih je moguće pozvati je 060 35 32 703. 

Eldar Pošković i Milan Ilić čine jedan od mobilnih timova sarajevskih volontera koji u ovim teškim vremenima na svaki mogući način pomažu građanima. 

Volonteri na usluzi Sarajlijama - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Volonteri na usluzi Sarajlijama

"Inače sam po zanimanju novinar. U tim volontera Sarajevo sam se priključio čim sam vidio poziv kod Kenana na Facebooku. Inače, volontiram od svoje 16. godine u raznim Nevladinim organizacijama i želio sam dati svoj doprinos ovoj akciji, a sve s ciljem kako bi se pomoglo starijoj populaciji", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Ilić.

Ilić ističe kako su danas imali sedam intervencija do poslijepodnevnih sati i kako je sve uspješno završeno. 

U razgovoru za naš portal Pošković, koji je inače po zanimanju kinooperater, nam govori kako zajedno s kolegom Ilićem pokriva veći dio grada kada su u pitanju intervencije.

Nadamo se da će naši građani biti razumni i da će prihvatiti našu pomoć tako što će se odazivati se na brojeve telefona, jer više poziva na naš broje znači manje građana na ulici, širenje virusa neće biti moguće", napomenuo je Pošković.

Kako saznajemo, naši sagovornici su od prvog dana u mobilnom timu sarajevskih volontera te da su prvi dan imali više od 15 intervencija.

Građani vjeruju u njih, što dokazuju pozivi koji su se povećavali kao i broj intervencija.

"Trenutni tim volontera radi do policijskog časa, dok Kenan i Vanja imaju dozvolu da rade i nakon 18 sati. Jučer smo imali intervenciju gdje nam se žena nije javljala na telefon te smo u saradnji s policijom, vatrogascima i Hitnom pomoći spašena je zahvaljujući pozivu koji je upućen timu volontera Sarajevo", ispričao nam je Ilić.

Napomenuo je da ih upravo ovakve intervencije i potstiču da rade što više i bolje, a s ciljem da se pomogne ugroženom stanovništvu.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba iskoristila je priliku te s ovim vrijednim i hrabrim timom volontera krenula pomoći našoj sugrađanki Dijani Arnaut koja nam je ovom prilikom kazala kako je prezadovoljna uslugom, jer joj zdravstveno stanje ne dozvoljava da se kreće te je zahvalna volonterima.

Volonteri na usluzi Sarajlijama - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Volonteri na usluzi Sarajlijama

Ukoliko je i vama potrebna pomoć volontera, pozovite ih na broj 060 35 32 703 i oni će nakon što prime pozive u call centar, u zavisnosti od toga s koje lokacije dolaze, otići kupiti i donijeti namirnice, a sa svim s kojima uspostave kontakt obilazit će ih u narednih 15 dana te će im biti na usluzi do okončanja stanje prirodne i druge nesreće.

Musić je ranije podvukao da su oni volonterska organizacija koja stoji na usluzi da obave stvari koje nadležni ne mogu obaviti.

Najavio je da će imati i mobilne patrole koje će kontrolirati moguće povećanje cijena, nepoštivanje Kriznog štaba ili kretanje osoba koje moraju biti u samoizolaciji i karanteni što će prijaviti nadležnim službama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije