! / Krunoslav Capak: Jednoslojne pamučne maske nisu efikasna zaštita od virusa COVID-19

24. 03. 2020. u 16:12:00 Fena

Shares: 76

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je u utorak da zdrave osobe ne moraju nositi jednoslojne platnene zaštitne maske prilikom ulaska u trgovine i druge javne prostore, jer te maske ne štite od virusa COVID-19.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu nije izdao preporuku da zaštitne maske trebaju nositi zdrave osobe niti smatra da je to potrebno, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, javila je Hina.

Jednoslojne pamučne zaštitne maske nisu efikasne kod zaštite od koronavirusa i imaju samo psihološko značenje. Nema smisla tražiti od zdravih ljudi da nose takve maske pri ulasku u trgovine i druge javne prostore, kaže Capak.

U zaštiti od širenja koronavirusa djelotvorne su samo posebne maske s filterima koji sprječavaju prolazak virusa. Ako se pravilno koriste, virus kroz njih neće proći, pojasnio je Capak komentirajući situaciju u kojoj trgovci od građana traže da nose maske, a s druge strane zbog nestašice maske nije moguće nabaviti.

Platnene, pamučne maske mogu djelomično otežati prenošenje 'obične prehlade i gripe', ne i u slučaju koronavirusa.

Stožer je izdao samo preporuku da oboljeli od virusa COVID-19 koriste troslojnu kiruršku masku s plastičnim slojem koji zadržava vrlo sitne čestice.

"Izdana je preporuka da kiruršku masku koriste oboljeli kako bi zaštitili ljude oko sebe. No, koronavirus kod dugotrajne upotrebe te maske, može prijeći i tu barijeru", rekao je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA