Nakon 24 godine, tobdžija Smail Krivić neće večeras najaviti dolazak ramazana

5
Radiosarajevo.ba
Nakon 24 godine, tobdžija Smail Krivić neće večeras najaviti dolazak ramazana
Foto: Općina Stari Grad / Tobdžija Smail Krivić

Nakon 24 godine vjerne službe, tobdžija Smail Krivić neće večeras u akšam biti na Žutoj tabiji i pucnjem iz topa najaviti dolazak mjeseca ramazana.

Koronavirus je Smaila onemogućio u tome i prinuđen je početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik.

Srećom, Smail se uspješno oporavlja i očekuje da se vrati svom najdražem poslu krajem mjeseca ramazana.

Nakon vijesti da je Smail bolestan i da ovaj ramazan neće početi na Žutoj tabiji, načelnik Hadžibajrić uputio mu je poklone i poželio što brži oporavak.

Nakon 12 dana borbe sa koronom, za koje kaže da su mu bili među najtežim u životu, te da nije mogao ni jesti, ni piti, Smail kaže da se sada osjeća bolje i oporavlja.

"Neću pucati večeras iz topa na Žutoj tabiji, a pucao sam od '97.godine, kad je počelo. Ako Allah bude dao zdravlja malo kasnije ću se pridružiti, pa makar u zadnjoj trećini ramazana. Za mene je ta čast da svaku noć pucam iz topa nešto posebno i ne može se opisati,” ispričao je Smail.

"Hvala Bogu, sada sam dobro. Nisam ni jeo, ni pio. Primio sam dosta antibiotika i injekcija u stomak i ide nabolje. Pomogao mi je prijatelj, pulmolog i bio uz mene kad sam bio bolestan", dodao je Smail.

“Ovaj čin načelnika Hadžibajrića… da mi dođete u posjetu u njegovo ime i donesete poklone, to mi znači više nego ova kuća, vjerujte. Hvala Bogu ja imam sve što mi treba, ali ovaj znak pažnje to je zaista nešto veliko, da znate da se neko brine o vama. To ljudima sada nedostaje, pažnja i briga i da smo svi tu jedni za druge,” poručio je na kraju Smail.

Načelnik Hadžibajrić je krajem prošle sedmice posjetio i stogodišnjake iz ove općine Ajku Poljak (107) i Fadilu Ramić (100), te im uručio poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

“Svim vjernicima želim da ih prati dobro zdravlje, posebno tokom ramazana, a Smailu želim da se što brže oporavi i vrati na Žutu tabiju jer on je jedan od simbola ramazana u našem gradu. Rastužila me vijest da je bolestan i da ga u akšam nećemo vidjeti na Žutoj tabiji, ali siguran sam da će naći snage da se oporavi i vrati svom najdražem zadatku",  poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je ramazan prilika kada trebamo pokazati svoje najbolje vrline, biti darežljivi i suosjećati s drugima, te da u vrijeme kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa više nego ikada moramo biti spremni da pomognemo drugima i pružimo im ruku u teškim trenucima.

Posljednje 23 godine za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu zadužen Smail Krivić.

Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, postao je tako ramazanska atrakcija u našem gradu. Obučen u narodnu nošnju, s fesom na glavi, uvijek je privlačio pažnju posjetilaca, a među njima i turista iz svih dijelova svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije