Sveti mjesec / Top s bedema Žute tabije označit će početak ramazana

12. 04. 2021. u 10:00:00 J. Ć.

Shares: 0

S akšamskim ezanom danas nastupa sveti islamski mjesec ramazan.

Pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno će biti ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana, ali, zbog pandemije, pod određenim uvjetima.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba tradicionalnim pucnjem bit će ozvaničen početak svetog mjeseca ramazana, ali, kao i prošle godine bez okupljanja.

Bedemi Žute tabije bit će ograđeni. Kako saznajemo, ni ove godine nema okupljanja niti iftara, što je i očekivano u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, danas - zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13. aprila.

Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, na osnovu ranije usvojenih akata Rijaseta i Vijeća muftija Islamske zajednice, donio je Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1442. hižiretske godine, odnosno 2021. godine.

Instrukcijom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu s preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Podsjeća se da je u skladu s ranijim instrukcijama posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.), te odrediti odgovornu osobu koja će na ulazu u obredni prostor nadzirati primjenu higijensko-epidemioloških mjera, piše Fena.

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te da se razmotriti potreba i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma - namaza.

Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završi namaskom dovom. Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa. Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata)”, pojašnjava se u Instrukciji i dodaje kako se dobrovoljni noćni namazi neće organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

Instrukcijom se preporučuje da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih oragana. U državama na području mešihata i bošnjačke dijaspore nadležne muftije će dati smjernice za organiziranje dnevnih namaza, teravije i džuma-namaza u skladu sa prilikama u svakoj od zemalja.

Glavni imami će uz saglasnost nadležnog muftije organizirati učenje mukabela, uz poštivanje mjera nadležnih organa, a propis i'tikafa bit će organiziran u džamijama gdje za to postoje uslovi.

Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma u ramazanu (Lejletu-l-Bedr, Fethu-Mekke i Lejletu-l-Kadr).

Instrukcija važi za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti do donošenja odluke o prestanku važenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)