Najstarije sarajevske nane: Azizu i Ajku pamćenje još dobro služi

Anadolija
Najstarije sarajevske nane: Azizu i Ajku pamćenje još dobro služi
Foto: AA / Sarajevske nane

Aziza Karić sa Sedrenika, koja je nedavno napunila 104 godine, jedna od najstarijih stanovnica u sarajevskoj općini Stari Grad, posti i ovaj ramazan.

Tradicionalno je povodom Dana Općine Stari Grad posjećuje načelnik Ibrahim Hadžibajrić. 

Iako u poodmaklim godinama, Aziza se svakoj posjeti obraduje i s osmijehom dočeka svakog gosta. Snaga je pomalo izdaje, pa je posljednjih mjeseci uglavnom vezana za krevet, ali i dalje itekako bistrog uma i dobrog pamćenja. Pamti tako Aziza da je preživjela dva rata, izgubila četvero djece, a sa suprugom u braku proživjela 68 godina. Ono što je drži i u najtežim trenucima je vjera, pa tako Aziza posti i ovaj ramazan koji joj olakšavaju preostala djeca, prije svih šezdestdvogodišnja kćerka Dina Duvnjak. 

Postim svaki ramazan od moje sedme godine života i tako ću dok mogu. Stigla me starost, bole noge, ruke... Imala sam sedmoro djece, tri sina su umrla, a jedan mi je poginuo i sve sam to prebrodila. Učim, klanjam, postim i to mi je spas, ispričala je nana Aziza. 

Odrasla je pored Rogatice i tu je živjela do dvadesete godine života. 

"Onda sam se udala i živjela u braku 68 godina, a muž mi je umro kad mu je bilo 85 godina. On je bio slijep, operisan je, fino sam ga čuvala i pazila i eto valjda mi je ovo nagrada da ovoliko živim", kazala je Aziza. 

Inače, osim što osjeća bolove u kostima, nana kaže da nema nikakvu drugu bolest i da je uvijek bila zdrava, ali je uvijek i radila. 

"Svašta sam u životu radila, tkala, prela, vezla, heklala, bavila se poljoprivredom, imala stoku...radila sam više nego dvije žene i odgojila sedmoro djece", ispričala je Aziza. 

Nanina kćerka Dina pojasnila je da su i ostali nanini srodnici dugovječni.

"Brat Abid ima sto godina i živi na Bistriku, dobrog je zdravlja, a nana pamti da je njen dedo doživio duboku starost, čak 116 godina. Zvali su ga Baščelija i bio je iz begovske porodice, živjeli su u blizini Rogatice", ispričala je Dina. 

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je briga o starima izuzetno važna, te da mu je drago zbog ovakvih posjeta. 

"Evo već drugu godinu zaredom obilazimo naše stogodišnjake. Prošle godine posjetio sam nanu Ajku na Kovačima kojoj je 105 godina, a danas smo kod nane Azize kojoj je 104. Ona je dobrog pamćenja, pa smo lijepo razgovarali, a sjeća se i onoga što je bilo prije sto godina, i onoga što je bilo jučer. Ovo je jedna gesta kojom odajemo počast našim starima koji su doživjeli duboku starost", kazao je Hadžibajrić koji je Azizi uručio i prigodne poklone, te cvijeće. 

Nana Ajka možda je i najstarija Sarajka 

Na Sumbuluši živi 105-godišnja nana Ajka Lokmić. U subotu, 4. maja, u njenoj porodičnoj kući upriličeno je veliko slavlje. Naime, nana Ajka je u krugu svoje četvoro djece i ostale rodbine proslavila svoj 105. rođendan. Nevjerovatna je činjenica da u Starom Gradu živi od svoje četvrte godine života, što je možda čini najstarijom stanovnicom čitavog grada Sarajeva. Zdravstveno stanje od posljednje posjete općinske delegacije prošle godine se nije promijenilo, i kako su nam ispričali nana i dalje ima dobar apetit i čvrst san. 

Mama nas često ljuti jer traži da joj pripremamo masniju teletinu, koju voli, kazale su nam kroz smijeh njene kćerke Zumreta i Zineta. 

One su nam ispričale da je nana Ajka rođena davne 1914. godine u Bosanskom Šamcu, prezimena Bešlagić, te da ima dalje rodbinske veze sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva BiH, koji je također rođen u Bosanskom Šamcu. 

Odmah po rođenju i surovim okolnostima Prvog svjetskog rata Ajka je ostala bez roditelja, te je došla živjeti u Sarajevo. Tu je upoznala Nuriju Lokmića, za koga se udala i rodila četvoro djece, dvije kćerke i dva sina, a svi žive u Sarajevu. 

"Mama je, pored podizanja porodice, radila zajedno sa ocem u pekari. Stariji stanovnici se sjećaju sigurno pekara na Ploči i Bistriku, oduvijek je bila veliki borac i za to ćemo joj zauvijek biti zahvalni", rekle su Zumreta i Zineta. 

Nana Ajka je izrazila veliku sreću zbog posjete iz Općine, te je za kraj izrecitovala nekoliko starih pjesama. 

Poklone i nani Ajki danas su uručili predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i dopredsjedavajući Sanel Dragolovčanin. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije