Kenan Musić: Okrenimo se jedni drugima i približimo se Bogu u činjenju dobra

Radiosarajevo.ba
Kenan Musić: Okrenimo se jedni drugima i približimo se Bogu u činjenju dobra
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Musić: Neka nam Ramazan vrati osjećaj prema onom što smo navikli

U povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana, za portal Radiosarajevo.ba govorio je doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. On je na početku našeg razgovora kazao da je ramazan najposebniji dio godine u životu vjernika.

Razgovarao: Omer Kavazović

„Ramazan je izuzetno bitan sa tri aspekta: Prvi je objava Kur'ana, drugi je Muhamedovo poslanstvo, a treći i sigurno najposebniji aspekat je što je to mjesec posta. Taj ibadet je i približavanje Bogu, jer se mi svim svojim bićem Njemu predajemo, jer sebi uskraćujemo jelo i piće i time kažemo da ipak na ovom svijetu prevladava duhovno, a ne svjetovno“, kazao je za Radiosarajevo.ba Kenan-ef. Musić.

Istakao je kako u ramazanu postajemo svjesni onih koji su gladni, da vjernik zna kakav je dar sofra ili trpeza koju pred sobom ima. Kako je kazao, postačima od Dragog Boga slijedi posebna nagrada, za koju samo On zna kakva je.

Hafiz Musić kazao je kako ramazan pravi balans između duhovnog i svjetovnog i uči čovjeka pokornosti, te je pojasnio čega se sve musliman treba pridržavati u ramazanu.

„Ramazan je mjesec godišnjeg poravnjanja računa, to jest, onoga što je bilo prije ramazana i ono što dolazi poslije. Svi sadržaji vjerničkog života, svaki vjernik i vjernica odvoje svoje vrijeme da klanjaju namaz, to je možda četrdeset i osmi dio dana, Ramazan je dvanaesti dio godine, zekat je četdeseti  dio imetka zbog toga postajemo svjesni da nam Allah puno daje, a malo traži, i na taj način zatvara šejtanov put do nas“, pojasnio je Musić.

Dodao je i da se u ramazanu vjernici trebaju sjetiti i svoje rodbine, prijatelja, porodice i kolega i da zajedno sa njima podijelimo tu radost.

„Sve aktivnosti van Ramazana, kao što je održavanje rodbinskih veza, i kao što je dobar odnos prema ljudima treba da dođe do izražaja u ramazanu, ne samo zato što su znatno vrijedniji, nego zato što je to naše biće. Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo, jer kako nam je rečeno, šejtan je u tom mjesecu vezan, i ostane nam samo da se nosimo sa svojom zanemarenošću, sa svojom ljenošću od obavljanja ibadeta i da obnovimo svoja dobra djela“, kazao je za Radiosarajevo.ba glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Ramazan u gradu Istoka i Zapada

Tokom razgovora za Radiosarajevo.ba, efendija Musić je kazao kako živimo u gradu koji je šarolik i koji je bogat različitim kulturama i religijama, da se u jednom trenu može čuti ezan sa Begove džamije, zvona sarajevske Katedrale i Saborne crkve. Hafiz je pojasnio da upravo u različitostima trebamo gledati svoje prednosti, da se svi okrenemo ka činjenu dobra.


„Ramazan je prilika da se ogledamo jedni od druge, da se približimo Bogu tako što ćemo činiti dobro. Mislim da Sarajevo ovo što ima bogatstvo kao grad i meni je drago što imamo priliku da se natječemo u dobru, i to je ono na što nas poziva naš Gospodar. Mislim da je to naše bogatstvo i mislim da bi oni koji ne poste trebali imati obzira prema onima koji poste, da ne jedu i ne piju javno, jer na taj način će pokazati  svoje poštovanje prema muslimanima. Također, kada druge vjerske zajednice imaju svoje blagdane, trebamo pokazati puno uvažavanje  prema njihovom blagdanu“, naglasio je Musić.

Hafiz Musić čest je gost i savjetnik studenata. Nebrojeno puta, glavni imam sarajevskog Medžlisa držao je predavanje za studente. Za nastupajući Ramazan, on je iskoristio priliku i da uputi savjet studentima koji poste.

Musić: Neka nam Ramazan vrati osjećaj prema onom što smo navikli - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba

 

„Mislim da je vrlo bitno da je ibadet kao približavanje Bogu daleko od toga kako nam se pričinjava. Učenje studenta u toku Ramazana, ukoliko to radi u Božje ime, u nastojanju da doprinese društvu, da sutra zasnuje porodicu, i to je ibadet. Kada se obave farzi, a to je u Ramazanu postiti i obavljati namaz, najvrednije što musliman može uraditi jeste da uči i priprema se za svoj ispit. Njegova namjera da kroz učenje sutra da doprinos svom društvu, gradu ili državi, bez obzira odakle dolazi je čin približavanja Gospodaru. Mi pretopstavljamo da je ibadet samo namaz kada se molimo Bogu, ali čim student uzme knjigu u ruke, on čini lijepo i Bogu drago djelo“, kazao je Musić.

Istakao je kako je učenje studenta, nakon namaza i posta u Ramazanu, najbolje djelo. Kazao je kako je Ramazan prilika da se poredaju prioriteti.

„Mislim da je tu najveći izazov, da kažemo da je ibadet i pomoći kolegi koji ima problema sa ispitom, vrijednije mu je to nego ijedna nafila. Student u ovom razdoblju ima obavezucda uči, i to je obaveza njegova i prema Bogu i prema roditeljima koji ga podržavaju. Ramazan je prilika da se ponovo poredaju prioriteti. Prvi prioritet nam je Stvoritelj, ali nam je On poredao šta dolazi  iza toga, to je porodica, prijatelji i kolege. Dobro djelo u Ramazanu je i pomaganje kolegama, to učvršćuje zajednicu ali je i lijepo djelo“, objasnio je Musić.

Tokom razgovora, hafiz je istakao da se u ramazanu sprema dosta hrane, koja se, nažalost, baca u kontejner, a kako je kazao, svjedoci smo da mnogo ljudi od nas koji nemaju šta da jedu.

„U Kur'anu je rečeno da oni koji rasipaju su braća šejtanova. Rasipanje imetka i hrane i reusrsa spada u velike grijehe. Nedavno sam čitao jednu statistiku koja kaže da se u jednoj muslimanskoj zemlji u mjesecu Ramazanu baci hrane koja je dovoljna da se nahrani cijeli kontinent za jedan mjesec. Mi moramo ukazati našim vjernicima i vjernicama da se previše hrane ne sprema, ako će se baciti, umjesto da se ta hrana podijeli i moramo to imati u vidu“, objasnio je Musić.

Kazao je kako je Ramazan postao mjesec jela, ali je potrebo da se vrati njegova suština.

„Ramazan je mjesec pravilnog odnosa prema hrani, i Poslanik nas uči da je najbolja sofra ona za koju se pozivaju i siromašni i imućni. Mi nekada zanemarujemo činjenicu da pored nas sjedi osoba kojoj je tih pet maraka ili deset maraka puno, a svoje iftare plaćamo i po 50 KM ili više. Koristim priliku da uputim apel svim vjernicima da pripaze na hranu, da pripaze na svoj komšiluk, da vide da li u njemu ima onih koji nemaju šta da jedu, da svoj iftar sa njima podijele.  To je poruka ramazana, da se pravilno odnosimo i prema hrani a i prema ljudima oko nas.

Ramazanska poruka Sarajlijama

Glavni imam iskoristio je priliku da iznese i program aktivnosti svog medžlisa tokom svetog mjeseca. Kazao je da će se Medžlis senzibilirati sa ljudima koji su u potrebi. Posebna želja Medžlisa jeste da mladima učini još ljepšim ambijent Ramazana, ali i svim generacijama, kako bi popunili prazninu u srcima ljudi.

Efendija Musić dotakao se i pitanja muslimana u Bosni i Hercegovini o davanju sadekatu-l-fitra i zekata u Bejtu-l-mal Islamske zajednice.

„Poručio bi da se držimo tima. Danas vladaju oni koji imaju sposobnost da se uvežu. Mi vjernici i vjernice u Bosni i Hercegovini i Sarajevu imamo potrebu i priliku da se uvežemo u dobru. To što imamo instituciju znači skidanje odgovornosti i ujedinjujemo se u dobru. Prošle godine ušli smo u preko 800 kuća upravo preko sadekatul-fitra i pomagali smo ljudima koji su u potrebi. kada se jača instuticija postepeno ona dobija na snazi i moja je preporuka da se smjernice institucije ispoštuju, sadaka se može dati tokom cijele godine ali ona ima poseban značaj u mjesecu Ramazanu“, kazao je Musić.

Musić: Neka nam Ramazan vrati osjećaj prema onom što smo navikli - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba

Na kraju našeg razgovora, hafiz je uputio poruku svim Sarajlijama pred nastupajući Ramazan.

„Neka nam Ramazan otvori vrata spoznaje nafake na koju smo navikli, jer nafaka na koju smo navikli, skloni smo je i zaboraviti. Čovjek zaboravi na zdravlje dok se ne razboli, zaboravi na vrijednost zalogaja koje ima na svom stolu zato što je navikao na to. Stanovnici našeg šehera moraju imati na umu da mi nemamo samo odgovornost prema Sarajevu, nego odgovornost za cijelu domovinu. Nije nas bez razloga Gospodar okupio u Sarajevu, i studente koji ovdje stiču znanje, i oni koji su došli da rade. Sarajevo treba da isijava onime što nam je Gospodar dao da isijavamo. Da malo počnemo gledati  na ono što je opskrba. Roditelji naši su opskrba, domovina je opskrba, prijatelj je opskrba, to što smo navikli da to imamo, ne znači da ne trebamo to preispitati i poboljšati te odnose i da se zahvalimo Bogu na tome tako što ćemo postiti mjesec Ramazan“, kazao je na kraju Musić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije