Najmlađa žrtva u šleperu smrti imala je 19 godina: Samo je tražila bolji život…

Radiosarajevo.ba
Najmlađa žrtva u šleperu smrti imala je 19 godina: Samo je tražila bolji život…
Photojoiner / Najmlađa žrtva u šleperu smrti imala je samo 19 godina

Smatra se da je Anna Bui Thi Nhung (19) jedna od 39 osoba koje su poginule u očajničkom pokušaju da dođu u Englesku, što je pokrenulo jednu od najvećih britanskih istraga ubistava, piše The Sun. 

Istraga: Vozač "kamiona smrti" optužen za ubistvo 39 ljudi

Vozač kamiona hladnjače u kojem je pronađeno 39 leševa optužen je za 39 ubistva, javlja BBC. Riječ je o Mauriceu Robinsonu, 25-godišnjem vozaču koji je uhapšen odmah nakon pronalaska tijela. Optužen je i za organizirani šverc ljudima, organiziranje ilegalne imigracije i pranje novca. Tijela su pronađena u 1:40 po britanskom vremenu.

Ako je jedno od tijela uistinu nesretna tinejdžerica, to će ju činiti najmlađom žrtvom kamiona u Essexu.

Njena porodica u rodnom gradu Yen Thanh u provinciji Nghe, udaljenoj 170 milja od vijetnamskog glavnog grada Hanoja, danas je govorila o njihovom siromaštvu i da je njihova kćer umrla pokušavajući pronaći bolji život.

U razgovoru za MailOnline, Annina starija sestra Bui Thi Loan rekla je da se obitelj moli za čudo da je Anna ipak živa, ali da ne gaje puno nade:

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/poznato-ko-su-muz-i-zena-uhapseni-u-stravicnom-slucaju-kamion-smrti/355240

“Sve što sada želimo je da se Anna vrati kući. Želimo je pokopati i oplakati. Samo je tražila bolji život, a mi se još  trudimo shvatiti kako se to dogodilo…Nije nam jasno ko bi ovo učinio!”.

Roditelji su za njezino putovanje u Veliku Britaniju platili 8.000 funti (oko 18.000 KM).

Navodno 25 žrtava kamiona strave u Essexu dolazi iz jednog vijetnamskog poljoprivrednog sela, a kažu da su neki migranti umrli udarajući po zidovima kamiona nakon što je prošao belgijskom lukom Zeebrugge. Izvori kažu da su mnogi od njih bili goli ili su imali minimalno odjeće nas sebi. 

Brat 26-godišnje Pham Thi Tra My tvrdi da je nije čuo od utorka, kada je poslala nekoliko poruka u kojima između ostalog piše da ne može disati. Dodao je kako je trgovcima ljudi platila 30.000 funti (oko 70.000 KM) da bi došla u Veliku Britaniju, a da se posljednji put javila iz Belgije.

“Mama, žao mi je. Moj put u inozemstvo neće uspjeti. Mama, toliko te volim! Umirem, jer ne mogu disati … Ja sam iz Nghena, Can Loca, Ha Tinha, Vijetnama … Žao mi je, mama”, stoji u poruci koja je objavljena u britanskim medijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije