Radionica „Girls in ICT“ održana u Sarajevu u organizaciji CPCD-a

Radiosarajevo.ba
Radionica „Girls in ICT“ održana u Sarajevu u organizaciji CPCD-a
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Radionica "Girls in ICT"

Oko 100 djevojčica iz osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo i Sarajevsko-romanijske regije pristutvovalo je danas radionici „Girls in ICT“, ili u slobodnom prevodu, „Djevojčice u informaciono-komunikacijskoj tehnologiji“. Radionica je održana sarajevskoj Trećoj gimnaziji u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, a finansirao ju je Microsoft BiH.

„Najbolji poklon koji možemo dati ženama za 8. mart jeste znanje“, poručila je direktorica CPCD-a Aida Daguda na otvaranju radionice.

Daguda je istakla kako su žene u samim počecima razvoja informaciono-komunikacijske tehnologije bile ravnopravne sa muškarcima ali kako danas, uslijed negativnih društvenih trendova, to nije slučaj. Prema slobodnim procjenama, danas u BiH svega oko 20% zaposlenih u IT industriji čine žene. Stoga Centar za promociju civilnog društva već godinama istrajno radi, između ostalih projekata osnaživanja žena u bh. društvu, i na povećanju ove brojke kroz različite aktivnosti poput „Sata kodiranja“ ili današnje radionice.
Da je obrazovanje mladih, a posebno žena, izuzetno bitno saglasio se i  Microsofta BiH Mirad Maglić. Od ukupno zaposlenih u Microsoftu u Bosni i Hercegovini oko 30% je žena, što je brojka koju će, naglasio je Maglić, nastojati povećati u budućnosti. S tim ciljem je organizovana i današnja radionica koja nastoji, osim pružanja konkretnih znanja i vještina, povećati samopouzdanje djevojčica kroz priče uspješnih žena u ovoj industriji.

Jedna od takvih priča je i ona Anele Husković, jedne od ekspertica iz Microsofta, a koja je danas mladim učesnicama održala radionicu na temu umjetne inteligencije, oblasti u kojoj je ona ekspertica.

Kako je rekla, tri godine iskustva u ovoj grani IT industriji koja je „stara“ tek pet, dovoljno je da je čini iskusnom. Upravo činjenica da se radi o relativno mladoj grani IT industrije omogućilo joj je da se kao žena afirmiše u ovoj oblasti. Podrška porodice, kazala je, najbitnija je za uspješan put mladih žena i njihovu afirmaciju u oblastima poput IT industrije u kojima je njihova zastupljenost niska, ali su i događaji poput ovog, koji prije svega nudi samopouzdanje mladim djevojkama, od izuzetne važnosti.

O svome putu ka uspjehu u IT industriji govorila je i Lejla Hadžiabdić, ekspertica iz Microsofta Centralne i Istočne Evrope. Iako menadžerica, Hadžiabdić se kao žena susretala sa predrasudama u IT industriji, ali se, istakla je, na njih nije osvrtala.

Osim njih, učesnice su danas imale priliku učiti od Adina Begića iz Microsofta te CEO App Impacta Admira Tuzovića.

Djevojčica koje su prisustvovale današnjoj radionici nisu krile zadovoljstvo kako novim stvarima koje su naučile, tako i iskustvima svojih starijih kolegica. Teodora Marković, učenica IT sektora Elektrotehničkog smjera Srednje škole „28. juni“ u Istočnom Sarajevu, odlučna je u namjeri da se okuša u ovoj struci u budućnosti. Teško je, ali kako kaže, ljubav preovladava. Njen razred u IT sektoru pohađaju 22 dječaka i svega četiri djevojčice. Time predstavlja klasičan pokazatelj da su žene i dalje u podređenom položaju u IT industriji ali Teodora je sigurna da će se to u budućnosti promijeniti, a ona ima namjeru toj promjeni doprinijeti.

Osnovni cilj radionice „Girls in ICT“ jeste potaknuti djevojčice koje pokazuju talenat i zainteresiranost za IT struku da biraju karijere u tom sektoru, te uopšte razbijanje stereotipa o djevojkama i ženama u nauci.

Radionica interaktivnog karaktera obuhvatile su teme iz polja informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka, kao što su Microsoft Azure Artificial Intelligence, HTML, CSS, JavaScript u sklopu Microsoftovog Visual Studio Codea, te programiranje sa MicroBitovima.

Partneri CPCD-u u organizaciji radionice, osim Microsoft BiH, bili su i Logosoft d.o.o, eduIT, AppImpact, te Treća gimnazija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije