Sat kodiranja i ove godine u BiH uz novitete

Radiosarajevo.ba
Sat kodiranja i ove godine u BiH uz novitete
/ Sat kodiranja; Foto: CPCD

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji s partnerima i ove godine od 9. do 15. decembra organizira akciju Hour of Code, odnosno Sat kodiranja. Akcija je počela kao jednosatni časovi informatike ili uvoda u kompjuterske nauke, s ciljem demistificiranja programiranja. Prerasla je u globalnu akciju koja se održava i u Bosni i Hercegovini. 

Centar za promociju civilnog društva, odnosno SMART Resursni centar, od 2014. je zvanični partner Code.org u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji Sat kodiranja donosi neke novitete - poput nagrađivanja najboljih učesnika/učesnica iz različitih dijelova BiH, te održavanja jednog finalnog događaja u januaru koji će okupiti najangažiranije škole i pojedince koji su sudjelovali u ovogodišnjem Satu kodiranja. Također, proširena su partnerstva u organizaciji Sata kodiranja, te su ovogodišnji partneri događaja BHTelecom, Microsoft u Bosni i Hercegovini, Internacionalni Burch Univerzitet, portal osnovna.ba, Američki korneri u BiH, te Vijeće mladih Federacije BiH. 

Ovogodišnji Sat kodiranja u Bosni i Hercegovini oborio je rekorde i po brojnosti pojedinačnih događaja (393) i broju sudionika u samom Satu kodiranja. Također, događaj se održao u gotovo svim dijelovima države, u više od 50 gradova. Sati kodiranja održali su se za osnovnoškolce u Američkim kornerima, te u Centru za promociju civilnog društva, te za srednjoškolce na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Kao i uvijek, fokus pri održavanju Sata kodiranja stavio se na osnovne i srednje škole te je i brojnost prijava škola ove godine nadmašila sva očekivanja. Škole s najviše pojedinačnih događaja su Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije iz Sarajeva, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja, te Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ iz Istočnog Sarajeva. 

Finalni događaj održat će se 25. januara 2020. godine i okupiti osnovne i srednje škole iz Bosne i Hercegovine koje su na najuspješniji način realizirale događaj, a sve s ciljem poticanja razvoja STEM-a i konkretno informatičkih nauka u Bosni i Hercegovini.

„Ovogodišnji događaji Sata kodiranja nadmašili su sva očekivanja, djeci i mladima je pružena šansa da nauče osnove programiranja kroz interaktivna predavanja i igrice, poput Minecrafta koji je za Sat kodiranja izdao i edukativno izdanje koje se tiče klimatskih promjena i zaštite okoliša“, rekao nam je Amel Petrović iz Centra za promociju civilnog društva.

Svake godine Sat kodiranja održava se u sedmici Edukacije o kompjuterskim naukama (9-15.12), ali se pojedinačni satovi kodiranja mogu održati tokom cijele godine. Deveti decembar je posebno bitan datum u historiji IT industrije jer je to datum rođenja pionirke informatičkih nauka - Grace Murray Hopper.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije