Sat kodiranja: Nagrađene najuspješnije škole najvećeg edukativnog događaja u BiH

Radiosarajevo.ba
Sat kodiranja: Nagrađene najuspješnije škole najvećeg edukativnog događaja u BiH
U sklopu najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovni – Sata kodiranja, u kojem je prošle godine učestvovalo preko 30.000 mladih iz BiH, CPCD je kroz svoj SMART Resursni centar danas organizirao specijalni događaj.

U današnjem događaju učestvovali su učenici  OŠ„Suljo Čilić“ iz Jablanice, OŠ „Ostrožac“ Jablanica, OŠ „Srednje“ Ilijaš i Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža.

"CPCD još od 2014. godine djeluje kao internacionalni partner i zvanični predstavnik Sata kodiranja u Bosni i Hercegovini. Naš cilj bio i ostao je uključiti što veći broj mladih iz BiH u ovaj jedinstveni edukativni događaj, te ih pripremiti za mogućnosti koje im nudi IT sektor i usmjeriti ih prema informatičkim zanimanjima koja danas nude sigurno zaposlenje", istakla je Majda Tolić, koordinatorica projekta.

Tokom dana učenici iz nagrađenih škola imali su priliku da u 3D formatu pogledaju jedan od najnovijih animiranih filmova u kinu "Cinema City" u Sarajevu, a nakon toga su obišli Zemaljski muzej BiH, dok je jedna grupa učenika posjetila jednu od vodećih IT kompanija u BiH - Mistral Technologies.

Po završetku, u prostorijama CPCD-a, organizovana je ceremonija dodjele certifikata za najaktivnije škole u sklopu akcije „Sat kodiranja 2016. godine".

"Jako smo ponosni na do sada ostvarene rezultate. Broj zadovoljnih učenika, nastavnika i škola, koji raste iz godine u godinu, pokazuje da smo na pravom putu. Zahvaljujem se svima koji su nas podržali, a naročito ministarstvima obrazovanja širom BiH, ambasadorima i predstavnicima vlasti, društveno-odgovornim kompanijama i svim sponzorima akcije, a posebno se zahvaljujemo nastavnicima koji su bili glavni nosioce ove akcije u školama", kazala je ovom prilikom Aida Daguda, direktorica CPCD-a koja je dočekala goste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije