Zašto BHRT promovira zloglasno mučilište: "Čekamo vas u Vilinoj vlasi"!

Radiosarajevo.ba
Zašto BHRT promovira zloglasno mučilište: "Čekamo vas u Vilinoj vlasi"!
Foto: Printscreen / Printkrinovi izvještaja BHRT-a

U "Vilinoj vlasi" nema sobe u kojoj žene nisu silovane ili neko ubijen, izjavila je prošle sedmice za Radiosarajevo.ba predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata", Bakira Hasečić, nazivajući sramnim pozive građanima da iskoriste svoje turističke vaučere tako što će ljetovati u spomenutom hotelu u Višegradu koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida bilo mjesto silovanja žena, odnosno brojnih ubistva.

Piše: F. V. 

Samo nekoliko dana kasnije, državna televizija BHT donosi priču pod naslovom "Čekamo vas u Višegradu" u kojem se govori o tome kako koronavirus nije umanjio ponudu turistima u Višegradu, te praktično promovira zloglasni hotel.

Riječ je o izvještaju da je počela promotivna turistička kampanja u okviru koje će biti podijeljeni poklon-vaučeri za boravak u ovoj općini.

"Turistička organizacija je uz podršku Opštine Višegrad obezbijedila poklon vaučere kako bi i na ovaj način privukli više gostiju", prenosi BHRT.

U prilogu potom o potencijalima Višegrada i "Viline vlasi" govori i Dušica Bukvić, direktorica spomenutog rehabilitacionog centra.

Sličan prilog objavljen je i 22. juna u informativnim emisijama BHRT-a, gdje je, također, spomenuta "Vilina vlas" kao mjesto "za ugodan odmor" u vrijeme koronavirusa.

Pojedine javne ličnosti reagirale su na društvenim mrežama zbog promocije ovog hotela.

"I državni medij u (in)direktnoj promociji hotela strave "Vilina vlas", mjestu ratnih ubistava, mučenja i silovanja", napisala je novinarka Aida Hadžimusić.

Istraživač genocida dr. Hikmet Karčić je, također upozorio da državna televizija promovira "Vilinu vlas", mjesto silovanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Iz BHRT-a se nisu oglasili nakon reakcija javnosti, ali je indikativno da je tekst "Čekamo vas u Višegradu" naknadno uklonjen sa stranice BHRT-a, a, kako saznajemo, dat je i nalog za uklanjanje snimka spornog priloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije