Na današnji dan zapaljena je zgrada "Oslobođenja"

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan zapaljena je zgrada "Oslobođenja"
Screenshot / Zapaljena zgrada "Oslobođenja" (29.maj'92)

Na današnji dan, 29. maja 1992. godine, zapaljena je zgrada Oslobođenja, prvi, ali ne i posljednji put.

Prije tačno 29 godina, zgrada je zapaljena granatama i zapaljivim mecima ispaljenim sa srpskih položaja u Nedžarićima. Napadi na Oslobođenje nastavljeni su mjesecima, sve dok zgrada nije u potpunosti srušena.

Tokom pokušaja da se ugasi jedan od požara, smrtno je stradao Avdija Adžamija, pripadnik Vatrogasnog društva „Ali-pašin most“.

„Agresor mjesecima nije odustajao od cilja da onemogući i opstruira rad svih medija u Bosni i Hercegovini. Zgrada Oslobođenja s dimom i prašinom otišla je u beskraj, odakle se više nikada ništa ne vraća. Srećom, ostali su ljudi. Niko nije očekivao sljedećeg jutra izlazak novog broja. Međutim, u 6 sati ujutro na prvoj stranici objavljena je vijest s fotografijom o požaru i porukom: 'Oslobođenje ide dalje.'“

Međutim, uprkos konstantnom granatiranju i katastrofalnoj situaciji u Sarajevu uopće, zahvaljujući požrtvovanosti svojih novinara i svih ostalih zaposlenika dnevna novina Oslobođenje dobila je nagradu List godine u svijetu 1992. godine.

Tri mjeseca kasnije zgrada Oslobođenja zapaljena je drugi put. Nakon ovog napada dva nebodera ovog zdanja konačno su, i zauvijek, srušena.

Zgrada sarajevskog Oslobođenja izgrađena je 1982. godine.

Također, na današnji dan, 29. maja 1992. godine, zapaljena je i srušena džamija Magribija na Marijin-Dvoru u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije