Na današnji dan strijeljan je Rade Končar: Prvi narodni heroj Jugoslavije

2
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan strijeljan je Rade Končar: Prvi narodni heroj Jugoslavije
Foto: Antifašistički-vijesnik / Rade Končar

Rade Končar (Končarev Kraj, Korenica, 28. oktobar 1911. – Šibenik, 22. maj 1942.) revolucionar, sekretar Komunističke partije Hrvatske, organizator partizanskih odreda u Hrvatskoj 1941. godine i prvi narodni heroj Jugoslavije.

Rade Končar uhapšen je u Spliti te strijeljan u Šibeniku, na Šubićevcu, 22. maja 1942. godine, s 25 splitskih komunista. U trenutku smrti imao je 31 godinu.

Mladi, energični i sposobni Končar ni pod mučenjima nije nikoga odao. Ubrzo postaje jedna od najvećih partizanskih simbola.. U augustu 1942. prvi je dobio naslov Narodnog heroja Jugoslavije.

Nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 1942., 13. proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske dobila je ime po njemu, kao simbolu jedinstva Hrvata i Srba u partizanskom pokretu.

Dragica Končar, supruga Rade Končara, nastavila je ilegalno djelovati u Zagrebu. Ustaški agenti su je ondje uhapsili i ubili u augustu 1942. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije