Bitka na Sutjesci: Znate li šta se na današnji dan 1943. dogodilo na Zelengori?

7
Radiosarajevo.ba
Bitka na Sutjesci: Znate li šta se na današnji dan 1943. dogodilo na Zelengori?
FOTO: Facebook / NOVJ na Sutjesci

Ove godine navršava se 78 godina od legendarne Bitke na Sutjesci.

Obilježavanje ovog historijskog događaja odvijat će se, nažalost i ove godine, u specifičnim uslovima zbog pandemije COVID-19, što je značajno reduciralo planove u organizaciji ove manifestacije.

Protokolom je predviđeno polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu i obraćanje predstavnika SABNOR-a BiH i predstavnika stranih delegacija koje budu prisustvovale ovom događaju.

Bitka na Sutjesci, od 15. maja do 16.juna 1943. bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni.

NOVJ na Sutjesci - undefined

FOTO: Facebook: NOVJ na Sutjesci

Nijemci su operaciju pokrenute radi uništenja brigada okupljenih oko Glavnog štaba NOVJ, koje su predstavljale najbolje i najmobilnije snage te vojske (većinu snaga NOVJ predstavljali su partizanski odredi, koji su bili jako vezani uz teritoriju na kojemu su formirani) vodili su Nijemci, koji su joj i dali naziv Operacija Schwarz ("Crno")

Iako su u uzastopnim bitkama na Neretvi i na Sutjesci snage  NOVJ pretrpjele izrazito teške gubitke, one su ipak opstale te su se u kasnijem toku Drugog svjetskog rata obilježenom kapitulacijom Italije i postupnim potiskivanjem njemačkih snaga na svim frontovima, one uspjele obnoviti i zagospodariti područjem Jugoslavije.

Bitan datum za daljni razvoj ratnih događaja u Drugom svjetskom radtu je 28. maj 1943. kada je padobranom spuštena vojna misija Velike Britanije.

Bill Stuart i Vladimir Dedijer na Zelengori - undefined

FOTO: Facebook: Bill Stuart i Vladimir Dedijer na Zelengori

Sastojala se iz dva dijela: prvi je predvodio major William Deakin,  lični izaslanik premijera Churchilla, a drugi kapetan William Stuart, pripadnik Vojne obavještajne službe.

Kapetan Stuart je uskoro poginuo na Milinkladama 9.juna na Zelengori prilikom njemačkog bombardiranja kolone Vrhovnog štaba.

Deakin je preživio, i napisao knjigu pod naslovom EMBATTLED MOUNTAIN, zasnovanu na svojim sjećanjima i istraživanjima.

NOVJ na Sutjesci - undefined

FOTO: Facebook: NOVJ na Sutjesci

Tu je zapisao svoje sjećanje o kretanju u pobjedničkoj koloni grupe brigada kroz razbijene njemačke jedinice na Balinovcu:

"Nas je sažaljenje već odavno napustilo. Jašući između tijela, mogao sam trzanjem dizgina da izbjegnem gaženje sjenki koje su preklinjale. Ali u našoj pobedničkoj srdžbi, u eksploziji našeg oslobođenja, mi smo ih gazili."

Obilježavanje će se održati 12. juna u 12 sati kod spomen obilježja na Tjentištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije