Turizam / Na Bijambarama uskoro skulptura neandertalca i paleontološki muzej

18. 07. 2016. u 11:55:00 Fena

Shares: 0

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo potpisala je ugovor s Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo za izradu skulpture neandertalca koja će biti postavljena u srednjoj bijambarskoj pećini.

Dodao je da će u gornjoj bijambarskoj pećini ubrzo početi radovi na postavci muzeja u kojem će biti izložene replike iz svijeta paleontologije.

Znatan dio kostiju iz tog perioda čuva se u Zemaljskom muzeju BiH, te će biti rađene replike koje će biti postavljene u prostor Bijambara.

Delić najavljuje i da će na Bijambarama za dva dana početi i izgradnja univerzalne sportske plohe od 1.000 kvadratnih metara s asfaltnom podlogom i visokom ogradom, namijenjena za odbojku, fudbal, košarku i rukomet.

"Ukupna vrijednost projekta je oko 120.000 KM. Federalno ministarstvo za okoliš i turizam osiguralo je 85.000 KM, a ostatak će osigurati Javna ustanova za zaštićena područja iz vlastitih sredstava", kazao je Delić.

Na Skakavcu će, prema njegovim riječima, biti napravljen i veliki bazen od 15.000 litara vode, čija će funkcija biti preventivna u slučaju potrebe za gašenjem požara.

Delić je istaknuo kako je završena i rekonstrukcija metalne konstrukcije Mosta mladenaca na Vrelu Bosne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA