Interaktivna mapa najljepših pećina u BiH: Od Vjetrenice do Bijambara (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Interaktivna mapa najljepših pećina u BiH: Od Vjetrenice do Bijambara (FOTO+VIDEO)
/ Bijambare

Bosnu i Hercegovinu krasi veliki broj prirodnih ljepota, a osim planina, rijeka, jezera i vodopada, naša zemlja bogata je i prelijepim pećinama.

I dok se o ostalim turističkim destinacijama dosta zna, pećine su, čini se, ostale zapostavljene.

U nastavku pogledajte pregled najljepših pećina u BiH, a kako bismo vam pomogli da ih lakše pronađete, portal Radiosarajevo.ba je za vas priredio i interaktivnu mapu.

Vjetrenica

U jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u Popovom polju, smješten je najveći sistem pećina pod nazivom  - Vjetrenica. Ovo je ujedno najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište. 

Smještena je 300 m istočno od Zavale, u općini Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora, odnosno 80 km od grada Mostara. 

Dobila je ime po jakom i snažnom vjetru koji konstantno puše na ulazu u pećinu, a koji u vrelim ljetnim danima predstavlja prirodni rashlađivač. 

Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetine manjih periodičnih tokova koji teku u raznim smjerovima. Ukupno je otkriveno 6.300 metara podzemnih kanala. 

Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta šireg područja Bosne i Hercegovine. U Vjetrenici su pronađeni ostaci kostiju medvjeda i leoparda kao i crteži stari preko 10.000 godina. Pećina je zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine.

Bijambare

Bijambare su zakonom zaštićeno područje. Nalazi se uz magistralnu cestu Sarajevo - Tuzla uz rub Nišićke visoravni između sela Nišići i Krivajevići. Prostire se na 370 hektara i obuhvaća gustu crnogoričnu šumu, pašnjake, brojne kraške fenomene kao što su vrtače i ponori dvaju potoka, te šest pećina. Najveća pećina se naziva Glavna bijambarska pećina, Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare. Ova pećina je duga 420 metara i sastoji se od četiri hodnika od kojih je posljednji najveći i naziva se "koncertna dvorana". U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci pećinskog čovjeka, alat za obradu kamena, te ostaci nekih životinja.

Srednja bijambarska pećina je specijalni geološki rezervat, dok je Gornja bijambarska pećina paleontološki spomenik prirode.

Područje Bijambara ima 400 metara turističke staze unutar Srednje bijambarske pećine, biciklističku i šumsku stazu. Osim toga ima opremljeno igralište za djecu, kao i izvanredne mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode, te za relaksaciju i odmor cijele porodice.

Djevojačka pećina

Djevojačka pećina nalazi se na 12. kilometru od Kladnja, u naselju Brateljevići. Predstavlja jednu od najinteresantnijih pećina u Bosni i Hercegovini jer je za nju vezana legenda o hrabroj djevojci čiji se grob nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Legenda datira još iz osmanskog perioda od kada se prenosila s generacije na generaciju.

Djevojačka pećina je poznata i po tome što ima obilježja čak i iz antičkog doba, a pretpostavlja se da je bila i bogumilsko kultno mjesto. U pećini su pronađeni crteži – gravure jahača na konjima, scena lova, jeleni, ljudske figure, površine s tačkicama. Sve ove gravure i crteži upućuju na epohu starijeg kamenog doba – paleolitika, stare i preko 10.000 godina.

Pećine Tajana

Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice Srednje stijene. Ovdje su pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari preko 15.000 godina. Ova pećina je pristupačna čak i amaterima. 

Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine i otkrivena je u maju 2004. Godine i prepuna je dvorana ukrašenih prelijepim pećinskim nakitom. Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku s djetetom. 

Pećine i podzemne špilje nastanjuju razne vrste insekata, gmizavaca i pauka. Na Tajanu možete iznajmiti opremu za obilazak ovih pećina uz pratnju iskusnih speleologa.

Dugovještica

 Pećina Govještica ili Dugovještica nalazi se na 21 kilometar od Rogatice. Duga je  9.682 metra, koliko je za sada istraženo, a proces istraživanja se nastavlja.

U unutrašnjosti pećine je jezero - širine do 15 metara, nekoliko manjih jezera i jedan potok koji ponire prije jezera.

Dugovještica je bogata pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, draperijama, kristalom… Neki speleolozi tvrde da su u pećini kosti i lobanja pećinskog prahistorijskog medvjeda, čija je vrsta izumrla prije 20.000 godina iz perioda mamuta i Ledenog doba.

Orlovača

Pećina Orlovača je jedan od najljepših pećinskih bisera u cijeloj Bosni i Hercegovini. Udaljena je samo 15 kilometara od Sarajeva i locirana blizu magistralnog puta za Sokolac kod mjesta Sumbolovac. Do Orlovače vodi makadamski put dužine približno 1 kilometar. 

Nakit u ovoj pećini je unikatan i neponovljiv. Ovdje se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju s fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja. Uljepšana je nizovima draperija najtananijeg izgleda i najrazličitijih formi i oblika.

Orlovača je izvanredan speleološki objekt u kome je živio pećinski medvjed (Ursus speleus) prije više od 16.000 godina. Pećina je stanište i najugroženije grupe sisara u Evropi, slijepog miša (Micros hipoptrea).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije