Muriz Memić o ubistvu svog sina: Svi znaju ko je ubica, ja neću stati

L. R. - F. Z.
Muriz Memić o ubistvu svog sina: Svi znaju ko je ubica, ja neću stati
Foto: Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Osmi je februar 2016. godine. Sarajevo.

Nad Ilidžom magla. Zima je u Velikoj aleji, oštra, ali te je večeri suho. Prošlo je 28 minuta otkako je sat otkucao 22 časa. Mladiću su 22 godine, voli, sretan je. Šeta s djevojkom.

Samo par minuta kasnije, ovaj će mladić biti otet od svoje obitelji, od svojih planova, od života. Njegovo ime je Dženan Memić.

„Ležao je na leđima i iz usta mu je izlazila krv. Ja sam mu glavu okrenuo kako ga krv ne bi ugušila i onda sam se posvetio obezbjeđenju mjesta nesreće. Kolegi sam rekao da požuri dolazak Hitne pomoći“, ovako će na sudu govoriti policajac koji je prvi vidio Dženana nakon tih ključnih, tragičnih i još uvijek zvanično neriješenih nekoliko minuta u kojima se dogodio zločin.

"Moja će biti zadnja"

Zločin zbog kojeg će, nakon sedam dana borbe u sarajevskoj bolnici, preminuti Dženan Memić. No, borba ovdje nije stala. Ne, njegov otac Muriz Memić nastavlja je žustro i žestoko, lavovski i grčevito traži istinu. Ništa više. Samo istinu o tome zašto njegovo dijete sada zauvijek spava na mezarju Kovači-Hrasnica.

Detalje iz ove dvoipogodišnje borbe uglavnom znate. Tužilaštvo je prvo pokrenulo istragu o ubistvu, zatim o saobraćajnoj nesreći. Djevojka s kojom je Dženan bio, Alisa Mutap, rekla je poslije da ima amneziju i da se ničeg ne sjeća. Njena krvava majica, dokaz u istrazi, nestala je. Kao i važan komad laka, a snimak s jednog od hotela (namjerno) izbrisan. Pa je došao juni 2016, mjesec u kojem su se otac i sin, Ljubo i Bekrija Seferović, sami predali policiji – dan nakon što je Skupština Kantona Sarajevo odlučila formirati komisiju za nadzor na zakonitost rada Uprave policije MUP-a KS i tužilaštva koji su vodili istragu. Seferovići su kazali kako su oni te večeri vozili kombi i udarili Dženana Memića. Na sudu su poslije rekli da nisu.

Muriz Memić vrti glavom kad spomenete Seferoviće koji su na Kantonalnom sudu u Sarajevu, 16. jula ove godine, oslobođeni krivice. Brojni vještaci opovrgnuli su tvrdnje da je Dženan “stradao” zbog saobraćajne nesreće, presuda je ovo uvažila, a u presudi je osporen i navod djevojke Alise da je imala amneziju. Dakle, dvije su osobe oslobođene optužbe za saobraćajnu nesreću koja se nije ni desila...trošeni su vaši i naši novci. Trošeni su novci Muriza Memića:

"Ja to moram platiti"

“Ja isti to moram platiti, jer plaćam porez ovoj državi”, govori otac ubijenog mladića u emotivnom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. „Evo, nakon dvije i po godine, dva mjeseca poslije oslobođajuće presude, status quo. Nula. Opet smo na početku. Niko nije uhapšen. Svi znaju ko je ubica. Živi svjedok postoji. Glavna tužiteljica (Dalida Burzić, op.a.) sve zna. Uostalom, ne mogu oni više voditi ovaj postupak. Ovo mora preuzeti državno Tužilaštvo. (...)

Moraju znati da ja neću stati. Kad sam ovdje došao. Moja će biti zadnja. Moja mora biti zadnja. Ovo se ne oprašta. Svi moraju odgovarati.”

Kaže nam da još uvijek nije dobio otpravak presude – na ovo se inače čeka 15 dana. Mjesec, ako je obimniji predmet u pitanju. Nema ni nove istrage.

“Oni samo rade na tome da sakriju ovo ubistvo. Presuda je pala. Evo, svi smo vidjeli da se saobraćajna nesreća nije desila. Ja sam sve legalno dokazao. Ovo nije samovolja. Ovo je dokazano kroz institucije. Lažna optužnica, lažno suđenje. A, Burzić zna ko je ubica. Davno sam je pozvao, samo neka kaže ime, ja ću reći prezime”, nabraja činjenice otac ubijenog mladića.

Novi dokazi, pa protesti

On će ovog četvrtka održati press konferenciju, na kojoj ćemo saznati nešto o novim dokazima, a, vjerovatno u ovom mjesecu, bit će i novi protesti, deveti po redu. Pozvat će, uz nas medije, i vas, građane, da dođete u što većem broju i pomognete mu.

“Ovo je moja tragedija, ali i tragedija svih nas. Ja znam da Dženana ne mogu vratiti, ali radim ovo zbog druge djece.”

U videu pogledajte detaljno, šta nam je Muriz Memić rekao o slučaju, o nestalim dokazima, o novim dokazima, krivičnim prijavama, o tužiteljima i policiji, o starom i novom komesaru, ali i o slučaju Davida Dragičevića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije