Mučilište u Višegradu Vilina vlas i dalje na Googleovoj mapi kao lječilište

4
Radiosarajevo.ba
Mučilište u Višegradu Vilina vlas i dalje na Googleovoj mapi kao lječilište

Banjsko lječilište Vilina vlas, pet kilometara udaljeno od Višegrada na istoku Bosne i Hercegovine, i dalje se na Googleovom pretraživaču reklamira kao mjesto za odmor i relaksaciju, bez pomena da se u tom kompleksu tokom rata u BiH 1992-1995. godine nalazio logor za silovanja i mučenja nesrpskog stanovništva.

Iako je skoro 28.000 ljudi, u posljednjih sedam mjeseci potpisalo online peticiju na stranici Change.org, u kojoj se traži uklanjanje lječilišta iz pretraživača, kao turističke destinacije, Google to nije učinio.

Peticiju je u julu 2020. godine inicirala Amela Trokić, koja je, kako je navela za Radio Slobodna Evropa, bila razočarana time da se nigdje ne pominju stradanja i silovanja koja su se dogodila u tom lječilištu tokom rata u BiH.

"Moja jedna prijateljica objavila je story kako se taj objekat koristi kao lječilište, a ne govori se o tome šta je bilo. Pitala sam se zašto", priča Trokić za Radio Slobodna Evropa.

U Vilinoj vlasi je, prema izvještaju posebnog Komiteta UN-a iz 1994. godine, tokom 1992. godine silovano oko 200 žena. Neke od njih su ubijene, a neke su izvršile i samoubistvo.

Prema jednoj od presuda, izrečenih pred Sudom BiH, višegradskom policajcu Željku Leleku, osuđenom i zbog silovanja svjedokinje M.H. u Vilinoj vlasi, navedeno je kako je ovaj "rehabilitacioni centar, pretvoren u ženski logor u koji su dovođene žene i djevojčice koje su sistematski maltretirane".

Vilina_vlas_TripAdwisor_Guardian.jpg - undefined

Foto: Screenshot: Vilina_vlas_TripAdwisor_Guardian.jpg

Google šuti, TripAdvisor ne ulazi u istorijsku pozadinu

Amela Trokić je rodom iz Banje Luke, ali je odrasla u Torontu, u Kanadi. Nakon rata u BiH vratila se da živi u Sarajevu. O tome šta je bila Vilina vlas i šta se događalo tokom rata u Bosni i Hercegovini saznala je sama.

Najprije je, kaže, ostavljala negativne reviewe kako bi ocjene tog mjesta bile što manje.

"I ja sam stavila loš rejting te su taj dan ocjene pale, ali su sutradan porasle i onda su ti naši reviewi nestali. Onda smo shvatili da algoritam Googlea ne prepoznaje šta je dobro, a šta loše, već smatra da su ocjene lažne, pošto se ne prijavljujemo sa te lokacije. To nije bilo rješenje i palo mi je na pamet da pokrenem peticiju i da što više ljudi sazna šta se dešavalo, ako već nema nekog spomenika u hotelu", priča ona.

Dio odgovora TripAdvisora - undefined

Foto: RSE: Dio odgovora TripAdvisora

U peticiji je upitala Google kompaniju da li bi dozvolili jednaku reklamu ukoliko bi neko odlučio koncentracione logore Auschwitz-Birkenau pretvoriti u wellness odmaralište pogodno za "opuštajući vikend odmor".

Nije je, napominje, iznenadilo što Google nije reagovao. Oglasio se, međutim, TripAdvisor, na čiju je adresu upućen zahtjev da se prestane sa oglašavanjem "Viline vlasi" kao turističkog centra.

"Nismo u poziciji da komentarišemo bilo šta u vezi s istorijom ovog objekta. Bilo koji objekat koji je u skladu s našim pravilima može biti promovisan na stranici. Mi ne uklanjamo smještajne kapacitete ukoliko rade", navodi se u odgovoru koji u ime tima za podršku TripAdvisora potpisuje Linard Mar.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije