Dodijeljene Mirovne nagrade zaslužnim institucijama i građanima BiH

Radiosarajevo.ba
Dodijeljene Mirovne nagrade zaslužnim institucijama i građanima BiH
Svečanom dodjelom Mirovnih nagrada u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mreža za izgradnju mira obilježila je 11. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Svečanosti je prisustvovalo 500 učenika i učenica srednjih i osnovnih škola iz BiH, uz direktore, direktorice, nastavnike i nastavnice iz ovih škola.

Uz njih, svečanost su uveličali i ambasadorica Njemačke Christiane Hohman i ambasador Kraljevine Švedske Anders Hagelberg koji su dodijelili ovogodišnje Mirovne nagrade, zamjenik šefa misije Ambasade Japana Akihito Teruuchi, počasni konzul Albanije, zamjenici ambasadora Austrije, Malezije i Grčke, kao i predstavnice Hrvatske ambasade i Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Inače, ovo je peti put da Mreža za izgradnju mira dodjeljuje Mirovnu nagrad u kategoriji osoba i drugi put u kategoriji škola. Nagrada se dodjeljuje na osnovu najvećeg doprinosa u izgradnji mira i promociji ljudskih prava u proteklom periodu.

Osnovna škola Osman Nuri Hadžić ovogodišnja je dobitnica Mirovne nagrade u kategoriji škola. Zbog svog geografskog položaja, multietničkog nastavnog kadra, inkluzivne atmosfere i rada na kontroverznim i osjetljivim pitanjima iz nacionalnih predmeta, s pozitivnim ishodima, sasvim zasluženo im je uručena nagrada.

U kategoriji osoba, Mirovna nagrada dodijeljena je dr. Aiši Smailbegović-Hadžihalilović iz Zenice. Ona je nagradu dobila zbog istaknutog humanizma i vidljivih rezultata u zastupanju ljudskih prava marginaliziranih grupa, tolerancije, jednakosti i mira. Također, dr. Smailbegović-Hadžihalilović je dobila i UNESCO nagradu za Jugoslaviju i niz drugih priznanja za svoj rad.

Prvi put Mreža za izgradnju mira uručila je i Specijalnu nagradu, a nju je zasluženo osvojila Srednja strukovna škola Jajce, zbog zalaganja i borbe protiv segregacije u školama, a nagradu u ime škole preuzeli su učenici Nikolas Rimac i Azra Keljalić.

Svečanost su svojim muzičkim tačkama uveličali učenici i učenice Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić pod dirigentskim vodstvom dirigenta Moamera Balihodžića, i učenici i učenice Druge gimnazije sa dirigenticom Lejlom Avdagić.

Mreža za izgradnju mira je uz pomoć volontera i volonterki uspješno privela kraju ovu svečanosti i nastavlja sa svojim radom na promociji ljudskih prava, suočavanju s prošlošću, kampanji za zloupotrebu memorijalizacije u javnom prostoru i svim drugim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije