Može li se u BiH sa srednjom školom naći kancelarijski posao sa platom od 2.000 KM?

2
Radiosarajevo.ba
Može li se u BiH sa srednjom školom naći kancelarijski posao sa platom od 2.000 KM?
Foto: Pixabay / Posao / Ilustracija

Jedan korisnik platforme za diskusiju Reddit postavio je pitanje "Može li se u BiH sa srednjom školom (CNC tehničar) naći uredski posao od 2000 KM pa nagore".

Reddit se često koristi za praćenje vijesti, rasprave o različitim temama, dijeljenje savjeta i iskustava, kao i za zabavu, a na ovu temu javio se velik broj komentatora sa svojim mišljenjima i odgovorima.

Tako jedan korisnik piše da može, ali ako mu je otac vlasnik firme.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

U jednom komentaru navedeni su brojevi po kojima se čini da je to ipak skoro pa nemoguća misija: "U FBiH cca. 13 posto radnika ima neto plaću od 2000 KM ili više, neovisno od obrazovnog profila. Zaključak izvuci sam".

Korisnik iz Bihaća piše kako "u javnom sektoru sa srednjom školom 2000, ili preko 2000 nema šanse ako govorimo o kakvom kancelarijskom poslu."

Vlada FBiH odlučila: Minimalna plata iznosi 619 KM, ništa od obećanih 1.000 KM

Vlada FBiH odlučila: Minimalna plata iznosi 619 KM, ništa od obećanih 1.000 KM

"Ma šuplja. I ako nađe nešto za 2000 KM ima da ga pojedu (12 sati dnevno, vikende mora raditi). Niko mu neće dati 2.000 KM bez iskustva. Okej je što ima samo srednju ali mu fale godine iskustva u tom poslu mimo škole", dodaje jedan Redditor.

Jednog korisnika pitanje je naljutilo pa piše: "Raja sa magistarskom diplomom radi po Waikikiju i kladionicama, a ti bi u kancelariju sa srednjom i 2.000 KM platom".

Korisnik Rotrotora je napisao: "Ja ne znam nijedan posao koji ce ti dati 2 hiljade bez iskustva, osim ako nije neka veoma veoma 'niche' pozicija za koju ti trebaju godine dodatne edukacije i specijalizacije."

Na šta mu je OK_Issue odgovorio: "Diplome se cijene se sve manje jer je obrazovni sistem truba i jer se sve može kupiti, pa i diploma. Samo reci kakvu ćeš. I opet se svodi na isto - ko će išta učiti i obrazovat se, daj samo da imam kakav papir i da upadnem nedje u kancelariju za 2.000 KM. Odeš u Travnik na ćevape, kupiš diplomu i budes oficir u Oružanim snagama BiH".

Druga korisnica je napisala kako je trebala naučiti zanat, umjesto što je upisala fakultet. "Meni krivo sad što nisam išla u frizere ili ove kozmetičke vode, ali eto zbog dobrih ocjena i nekih većih ambicija otišla sam dalje. Da me pogrešno ne shvate, ne podcjenjujem nijednu profesiju, stvarno bi mi bolje bilo da sam išla u tom nekom 'zanatskom' smjeru bar sa financijske strane", napisala je.

Objavljeni podaci: Znate li koliko je iznosila prosječna plata u FBiH u novembru

Objavljeni podaci: Znate li koliko je iznosila prosječna plata u FBiH u novembru

"Evo jučer na Facebooku vidim da jedan poznati brčanski fast food restoran otvara novi lokal i traži radnike. Pa kaže potrebno to i to, kuhar, pomoćni radnik, itd. I na kraju piše plata: bombastičnih 1.100 maraka. Još kad sam vidio boomere u komentarima kako pravdaju tako malu platu u 2024. godini, prenerazio sam se", pojašnjava korisnik iz Brčkog.

Dobar savjet dao mu je korisnik dberta: "Može. Ja imam srednju školu i imam puno veću platu u privatnom sektoru. Sve je u znanju, odnosno zavisi sve koliko si spreman da učiš stvari za koje će te neko dobro plaćati u budućnosti, diploma je tu nebitna u mnogim slučajevima".

Koristan savjet kao i svoje iskustvo dao je i korisnik iz Mostara:

"Pišem ovo kao osoba bez ikakve visokoškolske diplome (stalo na trećoj godini već dvije godine, bit će valjda uskoro tješim se), ali sam se od 14. godine dao u nešto da se usavršavam. Nebrojeni kursevi, edukacije, networking i slične stvari kako bih sada s 24 godine imao široku lepezu iskustava. Bavim se marketingom i već sam u trećoj firmi od svoje 18. godine (uvijek gledam da idem nabolje), napredujem dosta brzo i mogu ti reći da je smiješno očekivati 2.000 KM platu za prvi posao tek tako, neovisno o imanju/nemanju diplome.

Lijepe vijesti iz Vlade KS: Ovim radnicima od januara plate će biti veće za 10 posto

Lijepe vijesti iz Vlade KS: Ovim radnicima od januara plate će biti veće za 10 posto

Ja se slažem i zalažem da minimalac treba biti daleko veći, a sposobne osobe kompenzirane i nagrađivane za svoje znanje, trud i iskustvo. Ali ako nemaš nekog iskustva ne možeš baš postavljat uslove. U ovakvoj državi i na ovakvom tržištu, gdje ima toliko doktora, mastera i ljudi sa dugogodišnjim iskustvom bez posla koji se bore za to, teško se izboriti za neku takvu poziciju.

Moj savjet je da pronađeš firmu u kojoj vidiš velik potencijal (nešto slično sam i ja sam uradio). Šta mislim pod ovim - firma u kojoj vidiš da cijene ljude, da ima putanju rasta, i da je u sigurnoj industriji. Možda te prime za 1.200 KM, ali kroz godinu to možda postane 1.600 KM, bubam samo, za dvije godine možda dođe do tih 2.000 KM. Nije luda stvar da se to dešava u zdravim firmama sa zdravim rastom i upravom.

Skautiraj opcije, vidi šta se nudi, ako si možeš priuštit razmišljati dugoročno i sada prihvatiti manju platu na mjestu gdje možeš napredovati, uradi to. Sretno!"

Zaključit ćemo sa komentarom ovog Mostarca i složit se da se nadamo da će svako naći 'svoje mjesto pod suncem', onako kako zaslužuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije