Povećane plate asistentima na Univerzitetu u Sarajevu: Evo koliko sada iznose

6
Radiosarajevo.ba
Povećane plate asistentima na Univerzitetu u Sarajevu: Evo koliko sada iznose
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adna Mesihović

Nakon nekoliko konsultativnih sastanaka novog pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo, kojeg između ostalog čine i ministri Pokreta Za nove generacije, privedeni su kraju pregovori Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Pokreta Za nove generacije. 

S obzirom na to da je rasla osnovica za plate u svim ostalim djelatnostima koje finansira vlada Kantona Sarajevo, novim kolektivnim ugovorom ni univerzitetski radnici neće u tom smislu biti oštećeni. 

"Naime, u resorima koje vode profesorica Adna Mesihović i dr. sci Afan Kalamujić obezbjeđena su sredstva za novi kolektivni ugovor. No za razliku od prethodnih kolektivnih ugovora kada je fokus bio na povećanju koeficijenata profesorskom kadru, ovaj put su ZNG ministri fokus prebacili na asistente i više asistente kojima je pored povećane osnovice ujedno i povećan koeficijent. 

Bećirović se sastao s ambasadorom UAE: Evo zašto moramo usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Bećirović se sastao s ambasadorom UAE: Evo zašto moramo usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Tako će se barem djelomično smanjiti jaz između visokih plata profesora i, po našem mišljenju, izuzetno niskih plata asistenata. Novim koeficijentom i osnovicom plata asistenta je sada 1 867, a višeg asistenta od 2 156 KM do 2541 KM.

 Nadamo se da će ovaj potez ohrabriti one najbolje da se bore i da se izbore za svoje pozicije na UNSA, te da će ih motivisati da napreduju u znanstvenim okvirima i da budu bolji od svojih profesora u smislu internacionalizacije i znanstvenog publiciranja, jer posao akademskog kadra nije samo da prenosi tuđe, nego i da kreira svoje znanje", saopćili su. 

Naveli su i da ovim potezom, kao i činjenicom da će novim propozicijama biti favorizirani znanstveni projekti timova u kojima će bitnu ulogu igrati mladi istraživači, te da će ove godine najveći dio znanstvenog novca biti usmjeren ka mladim ljudima, realizira se ono za što se ZNG zalaže i zbog čega je u Kantonu Sarajevo odlučio da uđe u vlast sa partnerima iz Trojke. 

"Ne smijemo zaboraviti da smo u sklopu ovoga kolektivnog ugovora, iako se to nekima nije svidjelo, podigli koeficijente i djelatnicima UNSA s najnižim platama koji često ostaju u sjeni članova akademske zajednice, ali bez kojih nijedna institucija ne može funkcionisati. 

Ovim gestom koji će biti tendencija i prilikom sklapanja sljedećeg kolektivnog ugovora priznajemo važnost svih domara, higijenskih radnika i radnica i svih onih o kojima ovisi bezbjednost naših studentica i studenata. 

Trebamo spomenuti da novim kolektivnim ugovorom UNSA zauzima jednu od vodećih pozicija kada su u pitanju primanja akademskoga kadra u regionu, stoga se nadamo de ćemo daljnjim ulaganjem u nauku i izmjenama postojeće legislative stvoriti uvjete da naš najjači univerzitet postane konkurentan s vodećim regionalnim univerzitetima na internacionalnim listama izvrsnosti", saopćeno je iz Za nove generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije