Lijepe vijesti iz Vlade KS: Ovim radnicima od januara plate će biti veće za 10 posto

1
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti iz Vlade KS: Ovim radnicima od januara plate će biti veće za 10 posto
Fena / Novac, Ilustracija

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samir Kurtović potpisali su Aneks I Kolektivnog ugovora za službenike u organima uprave i pravosudne vlasti u FBiH, a prema kojem se povećava plata za 10 posto svim zaposlenicima u kantonalnim javnim ustanovama socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je protekle sedmice dala saglasnost na spomenuti Aneks Kolektivnog ugovora.

Uz obrazloženje da radnici u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite obavljaju izuzetno odgovorne, složene i teške poslove, te cijeneći njihovo zalaganje i predanost u radu, nakon dugo godina neopravdanog zapostavljanja, njihove plaće će od 1. januara 2024. godine biti uvećane za 10 posto.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Osluškujući njihove potrebe, pokazali smo opredijeljenost da se radnicima u ovoj oblasti poboljša ekonomsko-socijalni status i da se njihove plaće barem izjednače s plaćama drugih radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo", istakla je tom prilikom  ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković.

Pravo na povećanje plaće utvrđuje se u trajanju od 24 mjeseca.

Adnan Delić potvrdio: Počinje isplata novčane pomoći EU, novac na računima općina i gradova

Adnan Delić potvrdio: Počinje isplata novčane pomoći EU, novac na računima općina i gradova

Predsjednik Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija KS i učesnik u pregovorima Enes Šabić, napomenuo je da su ovim Aneksom kolektivnog ugovora obuhvaćeni i državnici službenici i namještenici Kantona Sarajevo kojima je uvećanje plate od 10 posto već ranije utvrđeno Kolektivnim ugovorom državnih službenika i namještenika u KS.

Potpisivanju Aneksa kolektivnog ugovora su prisustvovali i predsjednica Sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika KS Naida Tukić i sekretar Sindikata Adil Aljić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije