Moleri gube mušterije: "Kada im kažemo nove cijene, otkazuju nam"

0
Radiosarajevo.ba
Moleri gube mušterije: "Kada im kažemo nove cijene, otkazuju nam"
Foto: Dragana Kostić/Privatna arhiva / Ilustracija

Iako u RS nema dovoljan broj molera, oni koji vrijedno rade gotovo svakodnevno se susreću sa otkazivanjem "pogođenih" poslova, jer građani, kada vide predračun, nerijetko odustaju od saradnje, zbog poskupljenja od oko 30 odsto.

Da molera na tržištu rada nedostaje, svima je dobro poznato, a razlog leži u tome što se tog kadra malo školuje, te što je veliki broj onih koji su obučeni otišli u inostranstvo, u potragu za boljom platom.

Vlasnik firme "Kolormiks Milovanović" iz Ugljevika Milan Milovanović rekao je za "Glas Srpske" da više nije toliki problem ni pronaći radnu snagu, već zadržati.

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

"Ne možemo da pronađemo adekvatnog radnika koji će ostati da radi sa nama i da prima punu platu, jer ne znaju koliko dugo će izdržati. Ostao je poneki stari majstor koji nema više ni vremena ni snage da radi, a mladi su, nažalost, uhvatili put prema granici", kazao je Milovanović.

Posla, kako kaže, ima, ali problem je što materijal iz dana u dan poskupljuje, pa ljudi, kada se dostavi predračun materijala, pozovu i kažu da neće.

"Sada smo počeli uzimati dio novca unaprijed, kako bismo bili sigurni da ćemo raditi. Jednostavno, primorani smo da tako poslujemo", rekao je Milovanović, dodajući da je dnevnica pomoćnog radnika 60 KM, dok majstora nije ispod 100 KM.

Banjalučanin Aleksandar S, koji usluge krečenja nudi putem internet oglasa, kaže da je materijal od prošle godine poskupio za 30 odsto, zbog čega su i oni bili primorani da podignu cijene usluga.

Potvrđeno pisanje našeg portala: U Sarajevu od subote poskupljuju taxi usluge

Potvrđeno pisanje našeg portala: U Sarajevu od subote poskupljuju taxi usluge

"Nekada je cijena krečenja bila 2,5 maraka po kvadratnom metru, a sad je oko tri marke. Kada ljudima kažete tri marke, njima je to skupo i odbijanje poslova je postala svakodnevica", kazao je on.

Objasnio je da nove cjenovnike prihvataju samo oni koji su baš primorani, te da su trenutno najtraženije dekorativne tehnike.

"Teško je naći radnika, a kada ih podučite, oni odu u inostranstvo", kaže Aleksandar.

Moler iz Prijedora Miloš Stremo kaže da se ne planira zadržavati u zemlji, te da se sprema za odlazak u inostranstvo, kao i njegove mnogobrojne kolege.

"Došlo je takvo vrijeme da ljudi u 90 odsto slučajeva odustanu od krečenja kada vide predračun", kaže Stremo.

Druga strana medalje je da građani ipak jedva pronađu molera za krečenje, jer u svakoj lokanoj zajednici radi tek samo nekoliko njih.

"Mijenjala sam prozore i sada treba da se sredi taj dio oko njih i da se okreči soba, i bukvalno ne mogu da pronađem majstora već tri mjeseca. Mahom su svi otišli u inostranstvo", kazala je Mirjana P. iz Kozarske Dubice.

Pogledajte šta je najviše poskupjelo u Bosni i Hercegovini

Pogledajte šta je najviše poskupjelo u Bosni i Hercegovini

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže za "Glas" da već 30 godina priča o tome da na našim prostorima zanatstvo nestaje, te da je sada došlo vrijeme da se ono i rehabilituje.

"Moleraj kao i svi ostali zanati su postali deficitarni, ali današnja omladina spada u internet generaciju i ne školuju se za ovaj posao. Hoće brza rješenja i lakše im je otići na fakultet, zaposliti se u javnom sektoru ili otići vani, gdje su plate mnogo veće", rekao je Bratić.

Omladina je, kako objašnjava, ipak malo u zabludi, jer nigdje nije sjajno i život je u inostranstvu mnogo skuplji.

"Siguran sam da će se zanatstvo oporaviti i da ćemo imati dosta školovanih zanatlija", zaključuje Bratić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije