Mladi i perspektivni iz BiH školovanje nastavljaju u Velikoj Britaniji

F. Z.
Mladi i perspektivni iz BiH školovanje nastavljaju u Velikoj Britaniji
U rezidenciji britanskog ambasadora upriličen je ispraćaj nove generacije Chevening stipendista koji odlaze na studiranje u Veliku Britaniju.

Studentima je održana kratka prezentacija Chevening programa, a potom su im dodijeljene i stipendije.

Anja Rajak, Biljana Ilić, Adi Delić, Ismet Fatih-Čančar, Selma Šehović, Zlatko Gerin, Erna Hrnčić, Vahida Marić, Alma Demirović i Monika Malbašić godinu dana će provesti u Velikoj Britaniji na postdiplomskom studiju na nekim od najboljih univerziteta na svijetu.

"Danas se pozdravljamo s deset Chevening stipendista koji odlaze na studij u Veliku Britaniju. Oni će ići u neke od najboljih univerziteta širom zemlje. Od Londona, Glasgowa, Leedsa... To su sve veliki univerziteti. Ovo je raznovrsna grupa ljudi i studirat će razne oblasti. Na taj način želimo investirati u budućnost ove zemlje.

Prošle godine je apliciralo 56 studenata. Proces aplikacije je kompliciran, ali zaista vrijedi biti uporan i držati ga se. Ovo jedan od najprestižnijih programa školarine u svijetu. Velika Britanija ima neke od najboljih univerziteta na svijetu. Među deset najboljih četiri su iz Velike Britanije.

Mi plaćamo sve, letove, smještaj i obrazovanje. Ove godine iz čitavog svijeta imat ćemo 1900 studenata. Ovi studenti pridružit će se jednoj velikoj svjetskoj mreži", rekao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Aplikacije za narednu godinu su već otvorene i trajat će do sedmog novembra. 

"Zaista bih ohrabrio sve da se prijave. Možete se prijaviti za sve vrste studija. Mi uvijek tražimo talente. Ovo je jako raznovrsna grupa i ohrabrio bih sve mlade ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave", dodao je ambasador Ferguson. 

Ismet Fatih-Čančar, diplomirani ekonomista, na King's College univerzitetu u Velikoj Britaniji studirat će u oblasti političke ekonomije.

"Zašto Britanija? Britanija je jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu i kolijevka obrazovanja. Neki od najboljih univerziteta na svijetu nalaze se baš u Britaniji. Taj studij u Britaniji će meni pomoći da svoje znanje proširim na jednom od najboljih univerziteta u svijetu King's Collegeu u Londonu, u oblasti političke ekonomije.

Samim tim studiranje će mi pomoći da steknem iskustvo koje ne bih mogao steći ovdje. To iskustvo pomoći će mi da dalje mogu kad se vratim u državu pomoći ovome društvu. Kroz svoj rad i svoje ambicije.

Proces apliciranja traje godinu dana. Vrlo je bitno da imate konciznu i jasnu viziju šta to vi želite raditi u životu i kako ćete to formulirati kroz daljnje obrazovanje. Pred komisijom potom pokazujete ko ste i šta ste vi. Morate imati viziju koju ćete implementirati u svojoj matičnoj državi", rekao je Ismet Fatih-Čančar.

Erna Hrnčić je iz Mostara i završila je Fakultet političkih nauka u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Velikoj Britaniji će studirati u oblasti razvoja na Univerzitetu u Glasgowu.

"Ja sam završila Političke nauke i Međunarodne odnose u Americi. U Bosnu i Hercegovinu sam se vratila 2013. godine i počela raditi za razvojni program Ujedinjenih nacija, na razvoju Bosne i Hercegovine. Za mene je bio prirodan slijed da nastavim studirati u oblasti razvoja. Ja ću studirati razvojne studije na Univerzitetu u Glasgowu u Škotskoj.

Ovo je odlična prilika za upoznavanje novih kultura i novih ljudi. To nam pomaže da drukčije i bolje raspoznajemo sve oko nas, našu okolinu i svijet. Nema ništa negativno u tome što napuštamo državu zbog studija ako se želimo vratiti kako bismo doprinijeli našem društvu i okolini", rekla je Erna Hrnčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije