Ferguson: Chevening stipendijama jačamo talente koje ima BiH

Fena
Ferguson: Chevening stipendijama jačamo talente koje ima BiH
/ Konferencija 'Kvalitet, vještine i mobilnost u visokom obrazovanju' u organizaciji British Councila, FOTO: British Council
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson u svom blogu pisao je o Chevening stipendijama koje se nude građanima BiH za postdiplomski studij u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK).

Riječ je o britanskom programu stipendiranja međunarodnih studenata, najboljeg te vrste.

"Omogućava vam da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života", pojašnjava britanski ambasador.

Istaknuo je da je sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu te da su čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

"Tri univerziteta u UK rangirana su među deset najboljih na svijetu, uključujući i Univerzitet Oxford, gdje sam ja studirao, a koji je trenutno rangiran kao najbolji u svijetu. Od tehnologije do medicine, 76 posto istraživanja provedenih na univerzitetima u UK smatra se vodećim u svijetu", naglašava Ferguson.

Podsjetio je da je prošle godine UK zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH, koji su pohađali različite smjerove, pravo, finansije, turizam, međunarodne odnose i informatiku.

Nakon magistriranja, napominje ambasador, postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

"Dio Chevening alumni u BiH su i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista", naglasio je.

Kao bitnu informaciju, istakanuo je to da su nekada nudili samo tri stipendije godišnje, a da sada mogu ponuditi najmanje devet.

"U zadnje dvije godine, nudili smo i više, tako da smo prošle godine imali 12 Chevening stipendista iz BiH", dodao je.

Ono što se od budućih stipendista traži, pojašnjava, jeste da su osobe sa jakim akademskim obrazovanjem koje mogu pokazati da imaju liderski potencijal i koje su odlučne da naprave pozitivne promjene u BiH. Osim toga, dodao je da su Chevening stipendije za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere.

"Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i, naravno, dobro poznavanje engleskog jezika", napomenuo je.

Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi postići ovim, pojašnjava ambasador, jeste jačanje talenata koje BiH ima.

"Želimo da vidimo buduće lidere BiH u svim poljima, politici, biznisu, civilnom društvu i umjetnosti, sa diplomom iz UK. Zato se svi uspješni aplikanti moraju obavezati da će se vratiti u BiH i u njoj boraviti najmanje dvije godine nakon završetka studija", podvukao je u svom blogu britanski ambasador, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije