Donacija Đemile i Chrisa Gabriel Udruženju za Down sindrom Mostar

Radiosarajevo.ba
Donacija Đemile i Chrisa Gabriel Udruženju za Down sindrom Mostar
FOTO: / Udruženju za Down sindrom Mostar
Porodice sa djecom s poteškoćama u razvoju u BiH svakodnevno se susreću sa brojnim teškoćama, nemarom nadležnih, ali i institucija, a djeca su najčešće diskriminirana.

Rijetki su svijetli primjeri pomoći i podrške ovim porodicama ili udruženjima koja se bore da djeci obezbijede sve što im je potrebno, a jedan od njih dolazi iz Mostara. Srećom, postoje pojedinci zainteresirani za potrebe te djece, koji osluškuju njihove probleme i nastoje pomoći.

Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels i istaknuta humanitarka, jedna je od njih. Talić-Gabriel sa suprugom Chrisom Gabrielom boravila je u posjeti Udruženju za Down sindrom Mostar, gdje je u prijatnoj atmosferi sa čelnicima udruženja razgovarala o svim problemima s kojim se susreću njeni članovi, te se družila i razgovarala sa djecom iz ovog udruženja.

"Razlog naše posjete je taj što smo u akciji Iznajmljivači sa srcem upoznali dvogodišnjeg dječaka Josipa Marića iz Mostara, koji sa porodicom boravi u Neumu kao naš gost. Jednostavno, oboje smo se zaljubili u njega. U razgovoru s Josipovim roditeljima smo saznali koje su potrebe ove djece, te na koji način oni nastoje prevazići poteškoće. Sve to nas je ponukalo da posjetimo udruženje i pomognemo. Djeca su nas s radošću dočekala, a njihov osmijeh nema cijenu. Upoznali smo i dvadesetjednogodišnju Dariju Delić, koja je od septembra prva zaposlena osoba sa Down sindromom u Mostaru, a tek druga u Bosni i Hercegovini. Pričala nam je o prvim danima na poslu", kaže Đemila Talić Gabriel.

Prilikom posjete bračni par Gabriel uručio je donaciju Udruženju koja će biti dovoljna za plaćanje logopeda za dvadeset i troje djece, kao i za ostale potrebe u narednih šest mjeseci.

Želja im je, kako kažu, da skrenu pažnju na probleme porodica s djecom s poteškoćama u razvoju, s nadom da će i druge animirati da se zainteresuju i pomognu ovakvim udruženjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije