Misli o prirodi: Revija održive mode u izvedbi tekstilnih škola iz BiH

2
V.A.Z.
Misli o prirodi: Revija održive mode u izvedbi tekstilnih škola iz BiH
Radiosarajevo.ba / Revija održive mode Moji eko koraci

Učenice i učenici tekstilnih škola iz Brčkog, Žepča i Banja Luke upriličili su u Sarajevu modnu reviju pod nazivom "Moji eko koraci" na kojoj su prikazali nekoliko desetina modela održive mode. 

Dio je ovo projekta "Misli o prirodi" u sklopu kojeg su u tri srednje škole u BiH održane stručne radionice.

Poznati modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad protekla dva mjeseca radio je s učenicima i učenicama, kako bi im u praksi prenio svoje bogato znanje iz polja tekstilne industrije i dizajna, te usmjerio ih ka stvaranju održive mode.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Modna revija je završetak projekta koji je zamišljen kao rad sa srednjoškolcima u tekstilnim školama. Ukupno je šezdeset učenika učestvovalo u projektu, po dvadeset iz Banja Luke, Žepča i Brčkog. Imali smo za cilj da im prikažemo koliko se u tekstilnoj industriji dešava nus pojava koje ugrožavaju okolinu - od procesa sijanja pamuka i pesticida, do ogromnih količina odbačenog tekstila. Zanimljiv podatak koji smo predstavili učenicima je da u jednom danu sav saobraćaj na planeti, uključuući avione, brodove i kopneni saobraćaj, manje zagadi planetu od tekstilne industrije. Ili, recimo, da se za samo jedan par jeans hlača u procesu oplemenjivanja materijala kontaminira više od 7000 litara vode.

Revija održive mode Eko modni koraci - undefined

Radiosarajevo.ba:  Revija održive mode 'Moji eko koraci'

Tekstilna industrija je drugi najveći zagađivač zemlje. To zahtijeva svjesnost kako sudionika u tekstilnoj industriji, tako i kupaca. Mi pokrećemo taj točak i diktiramo tempo kojim se proizvodi i zagađuje.

Edukovali smo učenike kako da sagledaju svoj poziv na drugačiji način. Radili smo reciklažu iz iznošenih komada garderobe koji su zbog trenda i modnog trenutka odbačene kao neprihvatljive, ali gdje je tkanina još uvijek ispravna. Učenici su donijeli otpadni tekstil iz svojih kuća i od toga su pravili kreacije. 

Ja sam bio mentor projekta, nisam dizajnirao za njih, već sam nastojao da ih osvijestim i usmjerim. Možda nismo uradili veliku stvar za planetu u globalu, ali smo ipak pokazali svijetli primjer", rekao je Adnan Hajrulahović Haad u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Revija održive mode Eko modni koraci - undefined

Radiosarajevo.ba: Revija održive mode 'Moji eko koraci'

 

Profesorica Amela Kovačević iz Tehničke škole Brčko u obraćanju publici izrazila je zahvalnost modnom dizajneru Haadu koji je učenike osvijestio, te potvrdila opredjeljenje da će se u školi ovaj princip primjenjivati i dalje.

Profesorica Azra Mehić iz Srednje mješovite škole u Žepču pojasnila je da su kroz radionice učenici naučili kako da odbačene i demodirane modele ožive i daju im novi sjaj. 

“Ukazali ste nam da tekstilstvo i kožarstvo možemo sagledati u novom svjetlu, da kroz zaštitu prirode možemo napraviti nove vrijednosti”, zaključila je profesorica Zorica Dukić iz Politehničke škole Banja Luka. 

Projekt Misli o prirodi finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva CPCD. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije