Ljiljana Majkić predstavila Redress: Održiva moda na umjetnički način

3
Radiosarajevo.ba
Ljiljana Majkić predstavila Redress: Održiva moda na umjetnički način
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dizajnerica LJiljana Majkić

Kolekcija umjetničkih odijevnih predmeta autorice Ljiljane Majkić postavljena je u galeriji Collegium Artisticum na izložbi Redress. 

Ljiljana Majkić je zasnovala kolekciju Redress na savremenim trendovima održive mode i cirkularne ekonomije. Koristeći ostatke materijala iz ranijih kolekcija, kombinacijom, redizajniranjem i dekonstrukcijom pojedinih dijelova, nastale su nove kreacije.

"Brza moda je najveći zagađivač, a dizajneri u današnje vrijeme izbacuju čak i četiri kolekcije godišnje. Zato sam ovaj projekt bazirala na trendovima održive mode i cirkularne ekonomije. Koristila sam ostatke materijala ili modele iz prethodnih kolekcija koji nisu našli svog kupca i pokušala da se poigram s njima. Redizajnirujući, kombinujući destrukcije starih komada, dolazila sam do novih odijevnih predmeta", kaže Ljiljana Majkić.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Izložba LJiljane Majkić Redress - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba LJiljane Majkić Redress

Modeli ove dizajnerice su autentični i originalni, te kao takvi imaju univerzalnu vrijednost, ne podliježu trendovima. 

"Trudim se napraviti bezvremene modele koji su najčešće unikatni. Možda je želja da stalno stvaram nešto novo razlog što ne umnožavam svoje modele", kaže autorica. 

Modni izraz Ljiljane Majkić u velikoj mjeri je zasnovan na arhitekturi i skulpturi. 

"Arhitekturalnost odijevnih predmeta kod mene je veoma česta, a sklona sam i predstavljanju mode kroz izlagačku aktivnost u galeriji, radije nego kroz reviju. To je moj pravac od samog početka, kombinacija arhitekture, umjetničkog dizajna i mode".

Izložba LJiljane Majkić Redress - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba LJiljane Majkić Redress

Osim od materijala preostalih iz prethodnih kolekcija, neki od modela napravljeni su i od tekstila na kojem su bile printane fotografije na prethodnoj izložbi. Autorica kaže da je već tada imala ideju da taj materijal ponovno iskoristi, pa su tako nastale suknje i haljine sa atraktivnim fotografijama. 

Ljiljana Majkić je predstavila je i haljinu iz buduće kolekcije "Albumi" na kojoj su printovi privatnih fotografija.  

Izložba LJiljane Majkić Redress - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba Liljane Majkić Redress

Izložba će se moći pogledati u galeriji Collegium Artisticum do 11. decembra, u radno vrijeme galerije, od 10,00 do 18,00 radnim danom i subotom od 10,00 do 14,00 sati.

Ljiljana Majkić je modna dizajnerica sa statusom istaknute umjetnice Kantona Sarajevo, članica ULUPUBiH-a i ULUPUDS-a, dobitnica brojnih nagrada i priznanja. Redress je njena deseta samostalna izložba, a učesnica je brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu. Realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i galerija Collegium artisticum.

Fotografije: Vanja Lisac
Model: Marija Š. Vučković
Grafički dizajn: Mila Melank

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije