Ministrica Husić-Mehmedović objavila zanimljivu mapu o broju žena u nauci u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ministrica Husić-Mehmedović objavila zanimljivu mapu o broju žena u nauci u BiH
FOTO: Facebook / Prof. dr Melika Husić-Mehmedović

Godine 2015. Opća skupština Ujedinjenih Naroda proglasila je 11. februar Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su: promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Melika Husić - Mehmedović na svom Facebook profilu objavila je zanimljive podatke o ženama u nauci u BiH.

"Jučer je bio Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci. Kako ja često bivam kritikovana za širenje (neutemeljenog) optimizma, evo jedan statistički podatak da nismo najgori u svemu.

U BiH je 46,8% žena u nauci od ukupnog broja osoba u nauci (prema posljednjem mjerenju iz 2017). To stavlja BiH među vodeće zemlje u omjeru žena u nauci, ispred Skandinavskih zemalja, ispred UK, Njemačke, Francuske... Dakle, drage naučnice, na nama je da unaprijedimo nauku i povećamo doprinos naučno-istraživačkog rada u društvu", napisala je Melika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije