Mersiha Smailović, kandidatkinja za predsjednicu S. Makedonije: Vjerujem da ću dobiti veliku podršku

8
F. V.
Mersiha Smailović, kandidatkinja za predsjednicu S. Makedonije: Vjerujem da ću dobiti veliku podršku
Foto: Ustupljena fotografija / Mersiha Smailović

Bošnjački demokratski savez (BDS) kao politička stranka Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za april ove godine kandidirat će Mersihu Smailović, dugogodišnju aktivistkinju za ljudska prava i prava žena.

Velika čast

Tim povodom jučer je prostorijama stranke u Skoplju održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BDS-a Munir Kolašinac potvrdio kandidaturu Smailović.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba Smailović je kazala da kandidaturu za predsjednicu Sjeverne Makedonije predstavlja veliku čast i privilegiju.

Pogledajte aplauz koji je dobio Dragan Bursać: 'Hvala Lana, hvala Sabaheta, hvala Amela. Čudo ste'

Pogledajte aplauz koji je dobio Dragan Bursać: 'Hvala Lana, hvala Sabaheta, hvala Amela. Čudo ste'

"Ali, takođe i obavezu. Prvi put u historiji Makedonije, Bošnjaci imaju svog nezavisnog kandidata za predsjedničke izbore", kaže za naš portal Smailović.

Iako je kandidatkinja Bošnjačkog demokratskog saveza, svoju ulogu vidi mnogo šire i makedonsko društvo posmatra u cijelosti.

"Ja sam kandidakinja koja će predstavljati i tražiti glas svih naroda koji žive u Makedoniji. Vjerujem da ću dobiti veliku podršku jer sam u makedonskoj javnosti poznata kao aktivistica za ljudska prava koja se uvijek borila protiv nepravde i diskriminacije", zaključuje Smailović.

Ko je Mersiha Smailović?

Mersiha Smailović je pravnica i građanska aktivistkinja, diplomirala je na Univerzitetu Sveti Kiril i Metodije na Pravnom fakultetu, a trenutno magistrira međunarodno pravo na istom univerzitetu. Bila je uključena u nekoliko inicijativa za izmjene zakona i pravilnika u državi, prenosi Slobodenpecat.mk.

Ona je alumnistkinja američke organizacije "Vital Voices" koju je osnovala Hillary Clinton i koja ima za cilj edukaciju i podršku ženama u politici. Mersiha je rođena u Skoplju, udata je i majka je dvije kćerke.

Ona je vlasnica kompanije za finansijske i pravne usluge "NAHLA CONSULTING" gdje trenutno ima redovan radni angažman. Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan 24. aprila, dok će drugi krug, zajedno sa parlamentarnim izborima, biti održan 8. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije