Dvojica makedonskih ministara razriješena dužnosti

0
Fena
Dvojica makedonskih ministara razriješena dužnosti
FOTO: Screenshot / Azir Aliu

Skupština Sjeverne Makedonije je, sa 62 glasa "za" i nijednim "protiv", razriješila ministra zdravlja Fatmira Mexhitija i ministra informacionog društva i uprave Azira Aliua, ali bez prisustva zastupnika opozicione VMRO-DPMNE.

Dvojica ministara su smijenjena na prijedlog tehničkog premijera Talata Xhaferija koji je, obrazlažući svoj stav, rekao da po zakonu ne mogu postojati dva opoziciona predstavnika u Vladi i da je to glavni razlog zašto je predloženo razrješenje i jednog i drugog ministra.

Za novog ministra zdravlja predložen je dosadašnji direktor Klinike u Tetovu Ilir Demiri, a za ministra informacionog društva i uprave Naim Bajrami.

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Pred glasanje u petak navečer oglasio se Azir Aliu i optužio ministra za politički sistem Artana Grubija da je donio odluke o otpuštanju kadrova Alijanse Albanaca jer nisu podržavali članove Demokratske unije za integracije (DUI).

"Do jučer se nagađalo da DUI kontrolira albanske stranke, a danas se vidi da ih DUI kontrolira i otvoreno odlučuje tko će biti ministar. Ali to je puč", rekao je Azir Aliu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije