Mehmed Agović o zabrani Al Jazeere: Svakom agresoru su problem profesionalni mediji

3
F. V.
Mehmed Agović o zabrani Al Jazeere: Svakom agresoru su problem profesionalni mediji
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Mehmed Agović

Dok se izraelski rat protiv Gaze bliži šestom mjesecu, izraelski parlament Kneset je u ponedjeljak, 1. aprila, velikom većinom podržao zakon koji dopušta vladi da naredi zatvaranje stranih mreža koje rade u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako se smatra da sadržaj nanosi "štetu sigurnosti države".

Mreža Al Jazeera sa sjedištem u Kataru – koja je cilj odluka izraelskih vlasti - osudila je novi izraelski zakon koji bi mogao onemogućiti njen rad u Izraelu i saopćila da "laži" koje širi premijer Benjamin Netanyahu potiču nesigurnost novinara te medijske mreže širom svijeta.

Ugušiti glas istine

Nakon što je broj ubijenih od 7. oktobra prošle godine dosegnuo više od  33.000 Palestinaca, među kojima na hiljade djece, žena i staraca, a skoro 76.000 ranjeno, Izrael želi ugušiti i jedan od rijetkih glasova istine što mreža sa sjedištem u Kataru, svakako jeste.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Mehmed Agović, ratni direktor RTV BiH i autor knjige Televizija od opsadom kaže za portal Radiosarajevo.ba da su mediji i novinari koji rade profesionalno za svakog agresora poseban problem, jer informišu javnost o njihovim prljavim ratnim planovima i akcijama. 

"U agresiji srbijanskog režima na BiH 90-ih novinari su otkrili koncentracione logore i brojne zločine protiv nesrpskog stanovništva i svijetu objasnili prirodu rata protiv BiH. Zbog toga su i oni označeni metom agresora, a među prvim akcijama vazduhoplovstva JNA bili su predajnici RTV BiH. Danas izraelska vlada i njena vojska od početka invazije na Gazu pokušavaju prekidom internetskih veza ušutkati novinare koji s lica mjesta šalju istinu u svijet o njenom genocidnom pohodu na Palestince", govori ugledni prijeratni novinar TV SA, urednik na Radio Slobodnoj Europi, jedan od ratnih direktora RTVBiH, poratni direktor BHRT-a.

To "uštutkavanje" se provodi i likvidacijom novinara. Do sada su ubili najmanje 137 novinara među kojima i više izvještača Al Jazeere, ali "ne mogu spriječiti hrabre profesionalce da svijetu pokazuju istinu o izraelskim zločinima s predumišljajem protiv civilnog stanovništva u Gazi". 

Izraelska vojska se povukla iz bolnice Shifa: Prizor koji su ostavili iza sebe je zastrašujući

Izraelska vojska se povukla iz bolnice Shifa: Prizor koji su ostavili iza sebe je zastrašujući

"Sada to pokušavaju zabranom rada novinarima Al Jazeere i najavljuju zatvaranje njenog ureda u Jeruzalemu, oduzimanje akreditacija njenim novinarima i zabranu emitiranja zemaljskog i satelitskog signala.  Zanimljivo je da se ta mjera zabrane odnosi samo na Al Jazeeru jer izvještavanje velikih tzv. zapadnih medija o događajima u Gazi nije opasnost za izraelsku vladu i njenu vojsku. Naprotiv, ohrabreni su neprofesionalnošću i sramnom žurnalizmom tih medija koji izbjegavaju da prenose istinu o agresiji i zločinima nad Palestincima držeći se mantre kako "Izrael ima pravo na samoodbranu"", ističe Agović.

Ohrabruju agresora na nove zločine

Ogorčen je činjenicom da je u tzv. zapadnim medijima o svakodnevnim zločinima u Gazi, kao i gušenju medijskih sloboda, teško naći stav o odgovornosti Izraela. 

"Svaki Sat 9 Nevinih": Ranjeni medo, bh. umjetnica i građani Sarajeva pozvali na prekid vatre u Gazi

"Svaki Sat 9 Nevinih": Ranjeni medo, bh. umjetnica i građani Sarajeva pozvali na prekid vatre u Gazi

"New York Times npr., o Izvještaju UN-a koji upozorava na posljedice izraelske blokade dopreme hrane u Gazu, svojim čitaocima prenosi informaciju kako "Stručnjaci kažu da se očekuje glad u sjevernoj Gazi". Ili, kako je izvijestila agencija Reuters, "Glad je neizbježna u sjevernoj Gazi, kaže se u UN-ovom izvještaju". Kao da je u pitanju neka prirodna katastrofa, a ne izraelsko namjerno izgladnjivanje palestinskih civila. Na drugoj strani, Al Jazeera profesionalno konstatuje kako "Gaza ide prema gladi zbog izraelskih ograničenja pomoći. Šta treba znati?". Zato izraelska vlada najavljuje zabranu rada tog medija", objašnjava Agović.

Prema njegovim riječima, zapadni "ugledni" mediji svjesno manipuliraju objavljivanjem poluistina s ciljem skrivanja istine od javnosti o postupcima Izraela.

"Oni se trude da se ne pomjere s prve linije odbrane političkih i ekonomskih interesa njihovih vlada i moćnika koji ih kontroliraju. Oni nisu samo neprofesionalni, oni ohrabruju agresora na nove zločine", zaključuje Agović.

Promocija knjige Mehmeda Agovića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige Mehmeda Agovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije