Izraelska vojska se povukla iz bolnice Shifa: Prizor koji su ostavili iza sebe je zastrašujući

7
AA
Izraelska vojska se povukla iz bolnice Shifa: Prizor koji su ostavili iza sebe je zastrašujući
FOTO: AA / Devastirana bolnica Shifa

Izraelska vojska objavila je da se povukla iz najvećeg zdravstvenog kompleksa u Pojasu Gaze, bolnice Shifa, i okoline. Izraelska vojska je potvrdila da su se izraelske snage povukle iz bolnice Shifa i njene okoline nakon napada koji su počeli 18. marta i trajali 14 dana.

Saopćeno je da je uprkos velikim razaranjima u kompleksu bolnice i šteti koja je nastala unutra, spriječeno da civili, pacijenti i medicinske ekipe budu oštećeni tokom napada.

Tokom 14-dnevnih napada, izraelska vojska ubila je više od 200 Palestinaca u bolnici Shifa i njenoj okolini i zatočila više od 900 Palestinaca. Nakon što su se izraelske snage povukle s tog područja, razmjeri napada izašli su na vidjelo.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Bolnica Shifa je u ruševinama, a u okolnim ulicama se mogu vidjeti desetine tijela. Očevici su naveli da su izraelske snage prije povlačenja spalile sve zgrade bolnice Shifa.

Naveli su i da su izraelske snage potpuno uništile podove i prostorije hirurške zgrade bolnice, a zapalile su glavnu zgradu za prijem i hitnu pomoć i uništile sav medicinski materijal unutra.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su također rekli da je bolnica potpuno van funkcije. Zdravstveni zvaničnici su naveli da je vojska uništila svu medicinsku opremu u bolnici, kao i operacione sale i sobe intenzivne njege.

Izraelske snage povukle su se nakon što su 24. novembra 2023. uništile neke dijelove bolnice, deset dana nakon što su zauzele bolnicu Shifa, najveći zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze.

Devastirana bolnica Shifa
FOTO: AA: Devastirana bolnica Shifa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije