"Svaki Sat 9 Nevinih": Ranjeni medo, bh. umjetnica i građani Sarajeva pozvali na prekid vatre u Gazi

3
Radiosarajevo.ba
"Svaki Sat 9 Nevinih": Ranjeni medo, bh. umjetnica i građani Sarajeva pozvali na prekid vatre u Gazi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / "Svaki sat 9 ubijenih"

Umjetnički performans i postavljanje umjetničke instalacije "Svaki Sat 9 Nevinih", kao poziv na prestanak ubijanja naroda Gaze održan je danas, 30. marta u 12.00 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Bosanskohercegovačka umjetnica Iman Della Luna Glušac i građani Sarajeva odali su počast nevinim izgubljenim životima i poslali zajedničku poruku trajnog mira, solidarnosti i zahtjev za hitnim prekidom vatre u pojasu Gaze i svim drugim ratnim područjima širom svijeta.

Među okupljenima je bio i doktor Ahmed Haled Šahin, koji je u BiH 90-ih godina završio studij medicine. On u našoj zemlji trenutno boravi sa suprugom Manaf, kćerkama Alijom, Lajlom i Fajruz, te sinom Osmanom koji boluje od cerebralne paralize i potrebna mu je 24-satna njega. U Gazi su ostali bez svega što imali - kuće, rodbine, komšija, prijatelja, karijera i studija, a ranije u još jednom izraelskom bombardovanju poginuo im je i sin.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Izložba podrazumijeva izlaganje ranjene dječje igračke, a posjetitelji su donosili i sami predmet suosjećanja poput dječjeg plišanog medvjedića, cvijeća i sl. kao i poruke podrške za djecu koje više nema i za one koji trenutno preživljavaju u stravičnim ratnim okolnostima.

U srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. Dječja igračka, nekad simbol radosti i bezbrižnosti, sada je postao svjedok patnje i gubitka. Njena ranjena forma ne samo da prikazuje fizičko razaranje, već i duboku emocionalnu traumu koja prožima svaki trenutak života djece pogođene ratom i zločinima.

"Svaki Sat 9 Nevinih": Umjetnički performans u Sarajevu kao poziv za prestanak ubijanja u Gazi

"Svaki Sat 9 Nevinih": Umjetnički performans u Sarajevu kao poziv za prestanak ubijanja u Gazi

Naziv instalacije, "Svaki Sat 9 Nevinih", nije samo brojčani izraz, već snažan podsjetnik na bolnu stvarnost. Broj 9 postavljen je kao krik za pažnjom, pozivajući ljudski rod da se suoči s težinom gubitka i potakne ga na unutarnju empatiju i akciju. Ova interaktivna instalacija biće postavljena 15 dana na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, te će svi ljudi koji to žele u narednom periodu moći na dostojanstven i prigodan način izraziti solidarnost i odati počast.

Ovaj događaj organizuju Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Iman Della Luna Glušac.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: "Svaki sat 9 ubijenih"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije