"Svaki Sat 9 Nevinih": Umjetnički performans u Sarajevu kao poziv za prestanak ubijanja u Gazi

0
Radiosarajevo.ba
"Svaki Sat 9 Nevinih": Umjetnički performans u Sarajevu kao poziv za prestanak ubijanja u Gazi
Foto: Oficijelni vizual / Umjetnički performans i postavljanje interaktivne instalacije u znak solidarnosti sa narodom Gaze

Umjetnički performans i postavljanje umjetničke instalacije "Svaki Sat 9 Nevinih", kao poziv na prestanak ubijanja naroda Gaze biće održan u subotu, 30. marta u 12:00 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

""Ovo je i poziv svim građanima i građankama, svih uzrasta, da nam se pridruže u subotu (30.03.2024.) u 12:00 sati, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, te sa umjetnicom učestvuju u odavanju počasti nevinim izgubljenim životima i slanju zajedničke poruke trajnog mira, solidarnosti i zahtjeva za hitnim prekidom vatre u pojasu Gaze i svim drugim ratnim područjima širom svijeta.

Neka ova gesta bude simbol zajedničkog izraza naše solidarnosti i suosjećanja prema svim ljudima čiji životi su prekinuti ili pogođeni ratnim stradanjima i zločinima", poručuju organizatori.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Izložba podrazumijeva izlaganje ranjene dječje igračke, a posjetitelji su pozvani da ponesu i sami predmet suosjećanja poput dječjeg plišanog medvjedića, cvijeća i sl. kao i poruke podrške za djecu koje više nema i za one koji trenutno preživljavaju u stravičnim ratnim okolnostima.

U srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. Dječja igračka, nekad simbol radosti i bezbrižnosti, sada je postao svjedok patnje i gubitka. Njena ranjena forma ne samo da prikazuje fizičko razaranje, već i duboku emocionalnu traumu koja prožima svaki trenutak života djece pogođene ratom i zločinima.

Bh. umjetnici solidarni s palestinskim narodom: Pogledajte kako su izveli Monologe iz Gaze

Bh. umjetnici solidarni s palestinskim narodom: Pogledajte kako su izveli Monologe iz Gaze

Naziv instalacije, "Svaki Sat 9 Nevinih", nije samo brojčani izraz, već snažan podsjetnik na bolnu stvarnost. Broj 9 postavljen je kao krik za pažnjom, pozivajući ljudski rod da se suoči s težinom gubitka i potakne ga na unutarnju empatiju i akciju. Ova interaktivna instalacija biće postavljena 15 dana na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, te će svi ljudi koji to žele u narednom periodu moći na dostojanstven i prigodan način izraziti solidarnost i odati počast.

Ovaj događaj organizuju Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Iman Della Luna Glušac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije